27 Kasım 2013 Çarşamba

Keme Nedir Kemenin Faydaları Nelerdir

Keme-Terfesia

Keme halk arasında Tomalan olarakta bilinen bir mantar türüdür.Ülkemizde her bölgede rutubetli nemli yerlerde,meralar,ormanlar ve çayırlık alanlarda kendiliğinden yabani olarak yetişir.Yemek olarak pişirilip yenildiği gibi kurutulup ilaç olarakta kullanılır.İlkbaharda daha çok görülen ve toplanan bir mantardır.Kırmızı ete yakın proteine sahip çok besleyici bir özelliğe sahiptir.



Vücuda dinçlik vermeye,cinsel gücü artırmaya,sperm sayısını ve kalitesini artırmaya,kansızlığa,solunum yolları hastalıklarına,kaşını ve kurdeşene ve göz iltihabına faydalıdır.

Tazesi yemek olarak pişirilip yenir,kendi öz suyu sıkılarak göze bir kaç damla damlatılarak göz kaşıntısı ve iltihabına karşı kullanılır.

Kekik ve Kekiğin Faydaları

Kekik-Herba Thymi
Kekik halk arasında zahter,sinek kanadı ve anzer çayı olarakta bilinir.Ülkemizin her bölgesinde dağlarda,tepelerde orman içlerinde kümeler halinde yabani olarak yetişir.Günümüzde bahçelerde kültüre edilerekte yetiştirilmektedir.Baharda çiçek açan kekiğin kendine has keskin bir kokusu vardır.




Vücudu güçlendirmeye,kan şekerini düzenlemeye,böbrek ve idrar yolları iltihaplarına,salgı bezlerinin düzenli çalışmasına,astım,bronşit ve nefes darlığına,göğsü yumuşatmaya,romatizma ve siyatik ve mafsal ağrılarına,iştah açmaya,sedefe,mide bağırsak gazlarına,bağırsak parazitlerine,cinsel gücü artırmaya,zayıflamaya,gözü güçlendirmeye faydalıdır.

Yemeklerde baharat olarak kullanılır,kaynatılarak suyu içilir,yağı suya damlatılarak içilir,yağı harici olarak ağrıyan bölgelere sürülür,suyu ile cilt temizlenir.

Hamile,guatır hastaları ve yüksek tansiyon hastaları bu bitkiyi fazla kullanmamalıdır.

26 Kasım 2013 Salı

Kefir ve Kefirin Faydaları

Kefir Orta Asyada Kımız içeceğinin mayasıdır.Beyaz renkte küçük tanecikler halinde yumuşak ve mantara benzer.Pütürlü yumuşak ve lastik görünümlüdür.

Mide ve bağırsak yaralarına,baş ağrısına,sindirim sistemi bozukluklarına,sinir sistemi bozukluklarına,vücutta hücreleri yenilemeye,nefes darlığına ve astıma,kansere karşı korunmaya,uykusuzluğa,böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,egzamaya,vücuda dinçlik vermeye ve verem hastalığına faydalıdır.




Sütün içinde 24 saat bekletilerek süt ayran gibi mayalı hale getirilip süzüldükten sonra ayran gibi içilir.Kendiliğinden sütün içinde büyür ve çoğalır bu şekilde kefir mayası çoğaltılır.
Kefir mayaları sütten çıkarıldıktan sonra su ile yıkandıktan sonra üremesi istenmiyorsa ağzı kapalı bir şişede suyun içinde serin yerde muhafaza edilir,uzun süre bozulmadan bu şekilde korunabilir.

25 Kasım 2013 Pazartesi

Kedi Otu Nedir Faydaları Nelerdir

Kedi Otu-Cardaria Draba

Kedi otu halk arasında avşar otu,çoban düdüğü,asarun,kırmızı mahmuz,çetük otu ve valerian root olarakta bilinir.Ülkemizde her bölgede yüksek rakımlı dağlarda yabani olarak yetişir.Boyu yaklaşık olarak 50-80 cm arasında olup bahar aylarında beyaz ve mor renklerde çiçek açar.Yaprakları oval ve kendine has değişik ve ağır  bir kokusu vardır.Kedilerin bu kokuyu sevip kendilerini bu bitkiye sürttükleri için kedi otu ismiyle anılır.

Özellikle müzmin uykusuzluk sorununa,sara hastalığına,zehirli böcek sokmalarına,cinsel organları güçlendirmeye,mide iltihabına,şeker hastalığına,sinir sistemini dengede tutmaya,soğuk algınlığına,adale ve kasları gevşetmeye ve ağrılarına,yaraları iyileştirmeye,adet düzensizliğine ve cinsel gücü artırmaya faydalıdır.
Uykusuzluk çekenlere en faydalı bitkidir diyebiliriz.
Ben bu bitkinin yapraklarından çok kökünü tavsiye ederim kökü çok daha faydalıdır.4-5 gün kökünü kaynatarak içen insanlar uykusuzluk sorununu bu bitkiyle yenebilmektedirler.
 

Keçi Sakalı Otu ve Faydaları

Keçi Sakalı-Aruncus Sylvester

Ülkemizde her bölgede kendiliğinden yabani olarak meralarda,çayırlarda,dere kenarları ve nemli topraklarda kendiliğinden yetişir.Dar ve uzun yapraklı bir bitkidir.




Bedemcik ve boğaz arılarına ve iltihaplarına,saç kırana,zehirli bözcek sokmalarına,adale ve kas ağrılarına,faranjite,vücudun ödem atmasını sağlamaya,çıban ve urlara faydalıdır.Cinsel gücü ve isteği artıran bitkilerdendir.

Tazesi salata gibi yenir,kök ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir,lapası harici olarak çıban ve urlara sürülür.Suyu ile saçlar yıkanır.Öğütülüp bala yada pekmeze karıştırılarak yenir.

24 Kasım 2013 Pazar

Keçi Boynuzu ve Faydaları

Keçi Boynuzu-Fructus Ceratoniae

Harnup,Kalus ve Meluk isimleriylede bilinen keçi boynuzu Ülkemizde Akdeniz ve Güney Anadolu ormanlarında yetişir.Ağacının boyu yaklaşık olarak 8-10 metre  civarındadır.Yaprakları geniş damarlı ve oval biçimde deri gibi serttir.Salkım halinde leylak gibi fakat çiçeklerinin rengi yeşildir.Sonbaharda olgunlaşan meyveleri boynuz biçiminde ve koyu kahverngi renktedir.Parlak görünümlü bu meyveler çekirdekli kenarları odunsu ballı ve tatlıdır.





Keçi boynuzu şifa yönünden oldukça zengin bir meyve olup,Vücuda dinçlik vermeye,cinsel gücü artırmaya,astım,bronşit ve nefes darlığına,balgam çıkartmay,öksürüğe,susuzluğu gidermeye,ishali kesmeye,şeker ve tansiyon hastalığına,kemikleri güçlendirmeye,kansızlığa,sindirim sistemini düzene koymaya,siğilleri yok etmeye,çıbanlara ve kas dokusunu güçlendirmeye faydalıdır.




Meyvesi taze taze yenir,kurutup öğütülerek bal yada pekmeze karıştırılıp yenir,yada kahve gibi içilir.Pekmezi yapılarak tüketilir.Çekirdekleri toz haline getirilip siğil,çıban ve yaralarda kullanılır.Yaprakları ve dalları kaynatılarak suyu içilir.Meyvesi kaynatılarak suyu içilir.

Kapari ve Kaparinin Faydaları

Kapari-Gemmae Capparidis

Kapari halk arasında Kebere,Gebere ve Kedi Tırnağı olarakta bilinen ülkemizde tarla ve yol kenarlarında yabani olarak yetişen ve boyu 50-100 cm arasında değişen sürüngen bir bitkidir.Yapraklarının kenarlarında tırnağa benzeyen dikeni vardır,kalp şeklinde olan bu yaprakları sert ve koyu yeşil renktedir.Baharda beyaz renkte açan çiçekleri yaz sonunda bezelyeye benzeyen bir meyveye dönüşür.Meyvesinin buruk bir tadı vardır.





Kanı temizlemeye,iştah açmaya,cinsel gücü artırmaya,idrar söktürmeye,mide ve idrar yolları hastalıklarına,bağırsak sancılarına,dalağı beslemeye,yorgunluğa,basura,ağız kokusuna,çıban ve urlara  ve sinir zafiyetlerine faydalıdır.

Meyveleri salamura yapılarak 

23 Kasım 2013 Cumartesi

Kebabiye Ve Kebabiyenin Faydaları

Kebabiye-Fructus Cubebae

Hindistan Eriği ve Kuyruklu biber olarakta bilinen Kebabiye tropikal bölgelerde Uzakdoğu ve Güney Asya ülkelerinde yetişmesine rağmen son zamanlarda ülkemizdede Akdeniz ve Ege bölgelerimizde yetiştirilmeye başlamıştır.Karabibere benzeyen kebabiye salkım halinde yetişir,siyah renkte 3-4 mm. büyüklüğünde olup ağacının boyu ise yaklaşık olarak 10-15 metre civarındadır.Mentollü keskin bir tadı vardır.




Özellikle ses kısıklığı,astım,bronşit ve balgam söktürmeye,kalp hastalıklarına,bel soğukluğuna,ferengi hastalığına,idrar yolları hastalıklarına ve kılcal damarların düzenli çalışmasına faydalıdır.

Tane olarak ağızda çiğnenip yutulur,kaynatılıp suyu içilir,öğütülüp bal yada pekmeze karıştırılarak yenilir.Astım hastalarının özellikle andız pekmezine karıştırıp yemeleri daha faydalı olacaktır. 
Kebabiye satın almak için http://lokmanhekimimiz.com/1451/Urunlerimiz/baharatlar-1/Kebabiye-%28Tane%29-100-gr---Cubabe---Piper-Cubeba.aspx

Kaz Ayağı Bitkisi ve Faydaları

Kaz Ayağı-Falcaria Vulgaris






Kaz ayağı bitkisi hal arasında daha çok Sirken olarak bilinir.Ülkemizde daha çok Güney Anadolu,Ege ve Akdeniz bölgelerimizde kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi park ve bahçelerde kültüre edilerek süs bitkisi olarakta yetiştirilir.
Sürüngen ve arsız olan sirken otu Nisan ayından itibaren çiçek açar,yaprakları etli yumuşak ve mızrak görünümündedir.
Çok kuvvetli besin değeri vardır.Çiçeği çiban ve urlara harici olarak kullanılır.İshale,sindirim sistemine.bağırsak parazitlerine ve solucanlarına,kusmalara,bademcik ve boğaz iltihabına faydalıdır.
Yemeği pişirilerek yenir,kaynatılarak suyu içilir.

21 Kasım 2013 Perşembe

Kayışkıran Otu Nedir Faydaları Nelerdir

Kayışkıran Otu-Radix Ononidis

Kayışkıran otu halk arasında Sabah Kıran,Kayık Çiçeği,Yantak,Eşek Otu ve Şeytan Taburesi olarakta bilinir.Ülkemizde her bölgede orman içleri,tarla ve sahil kenarlarında sulak arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Boyu yaklaşık 40-100 cm civarında olup silindir şeklinde ince ve uzun dalları kuvvetli bir kökü vardır.Bahar aylarında mor renkte çiçek açar ve bu çiçekler güle benzer.Dikenli ve çalı görünümlü bir bitkidir.




Kayışkıran otu ishali kesmeye,mikropları öldürmeye,ishali kesmeye,sedefe,egzamaya,karaciğeri kuvvetlendirmeye,öksürüğe,böbrek taş ve kumuna,idrar yolları enfeksiyonlarına,rahim akıntı ve iltihaplarına ve haricen vücuttaki yaralar faydalıdır.

Kaynatılarak suyu içilir,lapası harici yaralara kullanılır.

Kayısı-Kayısı Çekirdeği ve Kayısı Yağının Faydaları

Kayısı-Prinus Armeniaca Apricot

Kayısı bilindiği üzere halk arasında Zerdali ve Mişmiş adıylada bilinen ve ülkemizde her bölgde bahçe ve tarlalarda yetişitirilir.Ağacı yaklaşık 3-6 metre boyları arasında ilkbaharda beyaz çiçekler açan yaprakları damarlı olan bir ağaçtır.Baharda meyveleri olgunlaşmaya başlar ve yeşil renkten olgunlaştıkça sarı renge dönüşür.Çekirdeği tek ve iri olan bir meyvedir.




Özellikle A ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve olan kayısı kanı temizler,sindirim sistemini çalıştırarak kabızlığa,hazımsızlığa,kemikleri kuvvetlendirmeye,kansızlığa,gözü güçlendirmeye,cinsel gücü artırmaya ve kanı sulandırmaya faydalıdır.Yağı ise cilt bakımında gerek nemlendirme gerekse lekeler üzerinde etkilidir.Çekirdeği parazitlere ve çeker hastalığına fayda sağlar.Ağacın reçinesi ise cinsel gücü artırır.

Çekirdeklerinin fazla tüketilmemesi gerekir fazlası kusma yapar.

20 Kasım 2013 Çarşamba

Kayın Ağacı(Huş Ağacı) ve Faydaları

Kayın Ağacı-Fogus Beech

Kayın ağacı halk arasında Huş Ağacı,Düzük,Kızıl Ağaç ve Ak Gürgen olarakta bilinir.Daha çok Karadeniz bölgesinde rutubetli ormanlarda yetişen huş ağacı yaklaşık 30-40 metre boylarında olup,düzgün ve silindir şeklinde bir gövdeye sahiptir.Yaprakları 5-10 cm büyüklüğünde dalgalı ve kenarları elips şeklindedir.Son baharda yaprakları kızıl renk alan ve kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır.



Yüzdeki ve vücuttaki lekelere,diş ağrılarına,iştah açmaya,kıl dönmelerine,cinsel gücü artırmaya,vücudu rahatlatmaya,romatizma siyatik ve adale ağrılarına faydalıdır.




Odunu kaynatılarak cilt lekelerine sürülür,Lapası yapılarak ağrılı bölgelere sürülür.Huş ağacı yaprakları kaynatılarak suyu içilir,yaprakları kaynatılıp cilt silinir.

19 Kasım 2013 Salı

Kavun ve Kavunun Faydaları

Kavun-Cucumis Melo

Ülkemizin her bölgesinde tarla ve bahçelerde yetiştirilen kavunun bir kaç cinsi ve renkte olanı vardır.Geniş damarlı ve etli yaprakları olan kavun baharda sarı renkte çiçek açar.Yaz aylarında olgunlaşan meyvesi olgunlaştıkça tadlanır.Dışı kalın kabuklu içi sulu ve çekirdeklidir.




Kavunun kabuğu alına koyulduğunda göz yaşarmasını keser.Öksürük,nezle ve gribe,cinsel gücü artırmaya,kansızlığa,cilt güzelliğine,basur memelerine,böbrek kumları ve iltihabına,bağırsak tembelliğine ve cilt lekelerine faydalıdır.





Meyvesi taze olarak yenilir,çekirdekleri çitlenir,çekirdekleri öğütülüp balla yenir,çekirdeğinden elde edilen yağı cilde sürülür.

Kavunun yemek arasında yenmesi daha uygundur,şeker hastaları,yüksek tansiyon hastaları ve mide ülseri olanlar fazla yememelidir.

16 Kasım 2013 Cumartesi

Kavak ve Kavağın Faydaları

Kavak Ağacı-Populus Nigra

Ülkemiz genelinde sulak arazilerde bolca ve kolaylıkla yetiştirilen bir ağaçtır.Boyu 20 ile 40 metre arasında olan kavak ağacının gövdesi beyaz ve siyah renklerde olabilmektedir.Kavak ağacının birçok çeşidi mevcuttur.Tomurcukları 2-3 cm ve 1 cm genişliğindedir.Kendine has kokusu olan bir ağaçtır.Kışın yapraklarını döker.




Kavak ağacı doğal ve güçlü bir antibiyotiktir tıpta kullanılan kavak ağacının diğer faydaları ise şunlardır.Romatizma ve adale ağrılarına,böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,astım broşit ve nefes darlığına,sinir sisteminde,basurdan oluşan memelere,kanı durdurmaya,dişleri parlatmaya ve iltihaplara faydalıdır.




Kaynatılarak suyu içilir,yakılan odununun külü dişlere sürülür,tomurcukları ezilip merhem olarak haricen sürülür,taze yaprakları kanayan yerlere konulur.
Ayrıca kabukları kaynatılarak el edlien suyu içilir buda çölyak hastalığına faydalıdır.

Katran ve Katranın Faydaları

Katran-Pix

Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerimizde yetişen Andız,kara çam,sarıçam ve sedir çamlarının köklerinden kaynatılarak elde edilir.Kaynama sırasındaki köpüğü alınır ve bu köpük kullanılır.

Ülser,basur,karaciğer yetmezliği,sedef,egzama,döküntülü cilt hastalıkları,romatizma,siyatik ve adale ağrılarına,saç kepeğine,böcek sokmalarına,diş eti çekilmelerine,astım ve bronşite ve gözü kuvvetlendirmeye faydalıdır.


 

Katır Tırnağı Bitkisi ve Faydaları

Katır Tırnağı-Spartium Junceum

Halk arasında Borçah ve Kuş Çubuğu olarakta bilinen katır tırnağı otu ülkemizde Ege,Akdenir ve Karadeniz bölgelerinde orman içlerinde kendiliğinden yetiştiği gibi kültüre edilerekte yetişitirilmektedir.1-3 metre arasında boyu olan katır tırnağı dikensiz dalları silindir biçiminde yeşil ve dik saplı bir bitki olup çiçekleri sarı renkte ve kelebek şeklindedir.Tohumları yaz sonunda oluşur.




İdrar söktürmeye,saçları beslemeye ve saç dökülmelerini önlemeye,romatizmal ağrılara ve kas tutulmalarına faydalıdır.

Çiçekleri çok az miktarda kaynatılarak suyu içilir.Lapası harici olarak ağrılı bölgelere sürülür,suyu ile saçlar yıkanır.

KATIR TIRNAĞI AZDA OLSA ZEHİRLİDİR DAHİLİ OLARAK KULLANMAMAK GEREKİR..!

Kasni Ağacı ve Faydaları

Kasni Ağacı- Ferula Szowitsiana

Kasni ağacı ülkemizde Ege,Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerimizde ormanlarda yetişir.Erkek ve dişi olmak üzere iki çeşidi vardır.Çam gillerden kışın yapraklarını dökmeyen ve gövdesi çizilerek reçinesi alınan bir ağaçtır.





Çıban ve urlara,zehirlenmelere,ses kısıklığına,basura,astım,bronşit ve nefes darlığına,cinsel gücü artırmaya,rahim döllenmesini güçlendirmeye,hamile kalmaya yardımcı olmaya,rahim hastalıklarına ve saç kırana faydalıdır.

Yaprakları kaynatılarak suyu içilir,reçinesi hap gibi yutulur,harici olarak çıbanlara ve urlara sürülür.Rahim hastalıklarında fitil yapılarak kullanılır.

Kasık Otu Nedir Faydaları Nelerdir

Kasık Otu-Herniaria Glabra

Halk arasında Koyun otu,Etyaran otu ve Koyun baklası olarakta bilinen Kasık otu ülkemizde Akdenir,Ege,Marmara ve Güney Anadolu bölgelerimizde yabani olarak nemli ve sulu arazilerde yetişir.Turpgillerden olan Kasık otunun yaprakları etli ve kaşık gibi içe doğru kıvrıktır.Bahar aylarında beyaz renkte çiçek açar ve kendine has bir koku ve sert bir tada sahiptir.




Özellikle şeker hastalığı ve pankreas tembelliğine faydalıdır.Ateş düşürmeye,ishali kesmeye,böbrek iltihabı ve tembelliğine,romatizmal ağrılara,harareti gidermeye ve idrar yolları iltihabına faydalıdır.

Kaynatılarak suyu içilir,kurutulup öğütülen yaprak ve çiçekleri zeytin yağı ile karıştırılarak haricen yaralara ve ağrılı bölgelere sürülür.
Dahili olarak tok karna kullanılması daha faydalıdır.Yapraklarının küflü olmamasına dikkat edilmelidir.

14 Kasım 2013 Perşembe

Karpuz ve Karpuzun Faydaları

Karpuz-Citrullus Vulgaris Vatermelon

Ülkemizin he bölgesinde tarla ve bahçelerde ekilerek yetişitirilen Karpuz esasen kabak giller familyasından olup ilkbahar sonunda sarı renkte çiçek açar.Yaprakları sürüngen ve damarlı olup meyvesi yaz ortasında olgunlaşır.Meyveler top şeklinde yuvarlak içi kırmızı ve çekirdeklidir.




Kanı sulandırmaya,böbrekleri çalıştırmaya,vücuda serinlik vermeye,harareti gidermeye,ateşi düşürmeye,kemikleri kuvvetlendirmeye,sıtmaya,safra söktürmeye,balgamı kesmeye,göz nezlesine ve karaciğere faydalıdır.

Meyvesi taze olarak yenir,çekirdekleri kurutularak çitlenir,göz nezlesi için ve ateş düşürmekiçin kabukları alına koyulur.

13 Kasım 2013 Çarşamba

Karnıyarık Otu Ve Karnıyarık Otunun Faydaları

Karnıyarık Otu-Plantago Psyllium

Halk arasında Mısır Yoncası ve Bersim olarakta bilinen Karnıyarık Bitkisi Anadaolumuzda oldukça yaygın bir şekilde yeişir.Boyu ortalama 20 ile 50 cm. arasında değişen karnıyarık bitkisinin gövdesi ve yaprakları tüylüdür.Tohumları yakşaşık olarak 2-3mm. uzunluğunda koyu kahverengi renkte ve oval görünümlüdür.




Özellikle kabızılığı önlemede,sindirim sistemini düzene koymada,hahareti gidermede,vücudu rahatlatmaya,romatizmal ağrılara,cinsel gücü artırmaya ve vücutta harici olarak çıkan çıban ve urlara faydalıdır.

Tohumları öğütülerek bal yada pekmeze karıştırılıp yenir.Kaynatılarak suyu içilir.Ayrıca öğütülen tohumlar zeytin yağına karıştırılıp yenilebileceği gibi haricende çıban ve urlara krem gibi sürülür.
 

12 Kasım 2013 Salı

Kardeş Kanı ve Faydaları

Kardeş Kanı-Sanguis Draconis

KARDEŞ KANI-Ejderağacı,Ejderhakanı
Halk Arasında Ejderkanı, Kardeşkanıağacı, Ejderağacı olarakta bilinir.
Ülkemizde yetişmez. Doğu Hint Adaları‘nda veya Orta Afrika’da yabani olarak yetişen palmiyeye benzeyen ağacın reçinesidir. Kırmızı renkte, silindir biçiminde ince çubuklar halinde ,fosilleşmiş şekilde kurumuş, taş görünümlüdür. İkinci cinsi; aynı görünümde ve Uzak Doğu’daki mercan adalarında bulunur ve denizden çıkarılır. Toplu halde bulunur ve taş parçasına benzer. Yumuşaktır ve kolay kırılır. Aktarlarda satılanı Uzak Doğu’dan getirilen mercan taşlarıdır ve Okyanustan çıkarılmaktadır.
Özellikleri:
  • Kanarya adalarında yetişen bu ağacın gövdesinden ve yapraklarından yararlanılır.
  • Gövdesinden boyacılıkta kullanılan bir öz akakar.
Kardeş kanı (ejderkanı) : Birçenekgiller sınıfının, zambakgiller familyasından, Kanarya adalarında yetişen bir ağaç veya ağaçcıktır. Gövdesi kalındır. Yaprakları sert ve kılıç şeklindedir. Dallarının ucunda demet şeklinde toplanmıştır. Yaşlı gövdelerden, boyacılıkta kullanılan, reçinemsi kırmızımtırak bir özsu akar.

Korku ve ruhi bozukluklara,sinirleri yatıştırmaya,kanı durdurmaya,küçük çocukların uykuda sıçramalarına,evhama,korkuları gidermeye,kabızlığa,idrarını tutamayanlara kullanılır.

Kullanım Şekli : Az miktarda dövülerek toz halinde yutulur veya bala karıştırılarak yenir.Suda bekletilerek suyu içilir.

Karga Büken Otu ve Kullanım Alanları

Karga Büken-Semen Stryehni

Ülkemizde yetişmeyen bitkilerdendir.Uzakdoğu ve Güney Asya da tropikal bölgelerde yetişir.5.10 m yüksekliğinde olup sarı-krem rengindeki çiçekleri 5 parçalıdır.Meyveleri yuvarlak koyu gri renkte 1-2 cm büyüklüğünde,sert,üzeri parlak ve tüylü acı tadı olan ve kokusu olmayan kışın yapraklarını dökmeyen çok yıllık bir ağaçtır.




Tenya ve parazitlere, zihin yorgunluğuna ve cinsel gücü artırmaya faydalıdır.

Çok az miktarda yutulur.  

NOT:BU BİTKİ ZEHİRLİ OLDUĞUNDAN DAHİLİ OLARAK KULLANILMAMALIDIR.

Kardelen Çiçeği ve Faydaları

Kardelen Çiçeği-Herba Galanthi Nivalis





Karadeniz,Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerimizde yüksek tepelerde,dağ eteklerinde ve orman içlerinde yabani olarak yetişir.Henüz daha kar kalkmadan baharda çiçek açar.Çiçekleri sarkık ve beyaz renkte boyu 15-25 cm arasında çan şeklinde yaprakları olan bir bitkidir.Soğanından üretilen nesli tükenmeye yüz tutmuş ve ülkemizden tüm dünyaya yayılan nadide çiçeklerimizdendir.




Kalbi kuvvetlendirmeye,böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,adet düzensizliğine,cinsel gücü artırmaya,ur ve çıbanlara,felç hastalarına ve balgam söktürmeye faydalıdır.

Çiçekleri ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir,lapası yapılarak harici ur ve çıbanlara sürülür.

SOĞANI DAHİLİ OLARAK KULLANILMAZ..!

Kara Sakız Nedir Faydaları Nelerdir

Kara Sakız Ülkemizde Ege,Marmara,Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerimizde ormanlarda yetişen Karaçam ağacının gövdesinin çizilerek elde edildiği zamkıımsı sakızın ismidir.

Kırıklarda,adale kas ağrıları,romatizmal ağrılar,ezik ve darbelere,topuk dikenine ve bel fıtığına faydalıdır.

Kara Sakız eritilip kaput bezinin üzerine dökülür ve ağrılı gölgeye sarılır.Kara sakız kendisini bırakana kadar sarılı olarak tutulur.




Kara sakızın kendisine has bir kokusu vardır.Parlak ve çabuk kırılan ve çam kokanlarını tercih edin çünkü piyasada malesef kara sakız diye zift satan çoktur.Zift petrol kokar,yumuşak ve mat renktedir,biririnden bu şekilde ayırt edebilirsiniz.

11 Kasım 2013 Pazartesi

Karanfil ve Karanfilin Faydaları

Karanfil-Caryopliyllus

Karanfil tropikal iklimlerde ,Uzak Doğu,Güney Asya ve Afrika ülkelerinde yetişen 15-20 metre boylarında bir ağaçtır.Ağaç 8-10 yaşlarına gelmeden meyvesini vermez.Pembe renkte ve kokulu çiçekleri vardır.Tohumları 1-1,5 cm boyunda çivi görünümündedir.Baş kısmı tomurcuklu kuvvetli kokusu ve acımsı baharatlı bir tadı vardır.Fakat lezzetlidir.


Genel olarak karanfil,astım,bronşit,nefes darlığı,hazımsızlık,ağız kokuları ve mide kokuları,unutkanlık hıçkırık tutmaları,zihin yorgunlukları,bakteri kırıcı olarak antiseptik olarak ve korkuyu gidemeye karşı kullanılmakta olup,yine metabolizma hızını artırmadada kullanılmaktadır.Ağız kokusunu giderme ve ağrı kesici özelliği tartışılmaz.




Karanfili alırken tazeliğine ve görüntüsüne dikkat ediniz,tomurcukları yaklaşık3-5mm. arasında pembeye çalan kahverengi renginde olmalı,tomurcuksuz,sade saptan oluşan tomurcukları cansız olanlardan kaçınınız,resmini çektiğimiz bu karanfil ideal karanfildir
 

Kara Kafes Otu Nedir Faydaları Nelerdir

Kara Kafes Otu-Symphytum Officinale 

Kara Kafes Otu halk arasında Merkep Kulağı yada Eşek kulağı olarakta bilinen ve ülkemizin Ege,Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yabani olarak yetişeb bir bitkidir.İlkbaharda beyaz renkte aça çiçekleri daha sonra kırmızı renge dönüşür.Yaz sonunda ise salkım halinde meyveleri oluşur.Yaprakları damarlı,sivri ve tek sap üzerindedir.




Varis,basur,kırık ve incilmelere,balgam söktürmeye,doku yenilemeye,yaralara,kemik iltihabına,soğuk algınlığı,grip ve öksürüğe faydalı olup kuvvetli bir antiseptik özelliği vardır.

Kökü kurutulup öğütüldükten sonra harici olarak incilme,kırık ve yaralara kullanılır.Yaprakları ve çiçekleri kaynatılarak suyu içilir.Öğütülüp bala karıştırılarak yenilir.

Varise en iyi gelen ve en güzel neticeler veren bitki Karakafes Otudur.

8 Kasım 2013 Cuma

Kara Çalı Nedir Faydaları Nelerdir

Kara Çalı-Fructus Paliuri

Halk arasında Çalı Dikeni,Sincan Dikeni,Çeşmezen,İsa Dikeni ve Kunar olarakta bilinen Kara Çalı her bölgemizde taşlık ve kurak arazilerde kendiliğinde yabani olarak yetişir.Boyu yaklaşık 2-3 metre civarında olan kara çalı dikenli olup bahar aylarında salkım halinde beyaz renkte çiçekler açar.Yaprakları oval şekilde ve damarlıdır.Meyveleri 2-3 cm ve yuvarlak ve kahverengi renktedir.




Şekeri düşürmeye,gözü kuvvetlendirmeye,idrar yolları iltihaplarına,rahim akıntı ve kokularına ve harici şişlik ve urlara faydalıdır.

Harici olarak yapraklarının lapası sarılır,meyvesi ve çiçeği kaynatılarak suyu içilir,kurutulup öğütülerek bala karıştırıp yenir.

Karabiber ve Karabiberin Faydaları

Karabiber-Fructus Piperis Nigri

Anavatanı Uzak Doğu,Güney Amerika ve Hindistan olan Karabiber Ülkemizde ise çok az miktarda Akdeniz ve Ege Bölgelerimizde bahçe ve parkalrda süs ağacı olarak yetiştirilir. Fakat karabiber biyasası Uzakdoğu,Güney Amerika ülkeleri ve Hindistanın elindedir.Yaprakları merdiven şeklinde,iki taraflı saplı salkım halinde meyveleri yeşil,beyaz,kırmızı ve siyah renklerdedir.Meyveler yuvarlak ve yaklaşık 2-3mm. büyüklüğünde acı tadda ve keskin kokuludur.Ağacın yapraklarıda karabiber kokusundadır.Ağaç boyu yaklaşık 15-20 metre civarında olup kışın yapraklarını dökmez.









İştah açmaya,nefes darlığı,astım ve bronşite,gözü güçlendirmeye,grip ve soğuk algınlıklarına,cinsel gücü artırmaya,vücudu ısıtmaya,sinüzite,adale ve kas ağrılarına ve mide gazına faydalı olup güçlü bir uyarıcıdır.

Öğütülerek yemeklerde baharat olarak kullanılır,bala karıştırılıp yenir,tozu zeytin yağına karıştırılarak ağrılı bölgelere sürülür,burna çekilerek sinüzit için kullanılır.Yaprakları kaynatılarak suyu içilir.Kış hastalıklarında tane olarak ıhlamurun içine bir miktar atılıp kaynatılarak içilir.

NOT : FAZLA TÜKETİMİ MİDEYE ZARAR VEREBİLİR,KARACİĞERİ YORABİLİR.

Karabaş Otu Nedir Faydaları Nelerdir

Karabaş Otu-Lavandula Stoechas

Karabaş otu halk arasında Fırkan Çiçeği,Keşiş Otu ve Kara Börüklü isimleriylede bilinir.Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde dağlık arazi ve orman eteklerinde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Bahar aylarında mor renkte çiçek açar.Tek dal üzerinde bulunan yaprakları sivri ve iğne gibi dalın etrafında sarılı şekildedir.Başak görünümlü olup boyu yaklaşık olarak 15-25 cm.civarındadır.Tadı acı ve kendine has kokusu olan bir bitkidir.





Özellikle kalp-damar tıkanıklıklarına,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa,nefes darlığına,prostata,kandaki yağların eritilmesine,balgam söktürmeye,bronşite,adale ve kas ağrılarına,kanı sulandırmaya,baş ağrısına,el titremelerine,parkinson hastalığına ve kolesterolü düşürmeye faydalıdır.

Kaynatılarak suyu içilir,kurusu demlenerek çay olarak içilir,suyu ve lapası ağrılı bölgelere sürülür,öğütülüp bala karıştırılarak yenilir.

NOT FAZLASI KUSMA YAPAR AYARINDA KULLANILMASINDA FAYDA VARDIR.
 KARABAŞ OTU VİDEOSU;

Kara Ağaç ve Kara Ağacın Faydaları

Kara Ağaç-Ulmus

Ülkemizde her bölgede dağlarda ve yüksek tepelerde kendiliğinden yabani olarak yetişen 20-30 metre boylarında siyah gövdeli kabukları koyu renkte,yaprakları yumurta şeklinde sivri çlu ve dişli kışın yapraklarını döken çok yıllık bir ağaç türüdür.




İshali kesmeye,şeker hastalığına,harici çıban ve yaralara,soğuk algınlığına,adale ve kas ağrılarına,ezik ve morartılara,ateşi düşürmeye,kanı temizlemeye ve terletici olarak kullanılır.

Kabuğu ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir,lapası harici olarak çıban ve yaralara sürülür.Kabuğu ve yaprağının gölgede kurutulması şarrtır.

Kantaron Çiçeği Ve Faydaları

Kantaron Çiçeği-Herba Centaurii Minoris

Halk arasında Kan Otu,Koyun Kıran,Kılıç Otu,Binbirdelik Otu,Mayasıl Otu ev Yara otu olarakta bilinen kantaron çiçeği Doğu Anadolu bölgelerimiz dışında her bölgemizde yabani olarak dağlarda,orman içlerinde yetişir.Boyu yaklaşık 20-35 cm. arasında değişen Kantaron Çiçeği tek sap üzerinde karşılıklı taç yapraklı ve gövdesi üzerinde karşılıklı dizili haldedir.Haziran ayında sarı,kırmızı ve pembe renklerde çiçek açar.Çiçekleri gövde üzerinde toplu halde bulunur.Makbul olanı ve en çok kullanılanı Sarı Kantaron  çiçeğidir.Toplandıktan sonra gölgede kurutulması şarttır.Tohuma dönmeden üzerindeki çiçekleri tazeyken toplanması gerekir.




Özellikle strese,mide bağırsak yaralarına,ülsere,böbrek ve idrar yolları iltihabına,böbrek kumlarına,astım ve bronşite,damar sertliğine,romatizma,siyatik ve adale ağrılarına,saç dökülmelerine,cinsel gücü artırmaya,yara ve yanıklara,ateş düşürmeye,ishali kesmeye ve sinir ucu iltihaplarına faydalıdır.

Kaynatılarak suyu içilir,kurusu demlenerek çay olarak içilir,öğütülüp bal ile yenir.Yağı harici olarak yaralara,yanıklara,ağrılı bölgelere ve saça uygulanır.
SARI KANTARON VİDEOSU ;

7 Kasım 2013 Perşembe

Kamış ve Kamışın Faydaları

Kamış-Phrogmites Communis

Ülkemizin her bölgesinde sulak arazilere,dere ve göl kenarlarında bataklıklarda yabani olarak yetişen kamış 2-3 metre uzunluklarında olup,yeşil yapraklı baharda mor renkte çiçek açan bir bitkidir.Uzun ve silindir şeklindeki kamış önce yeşil daha sonra sarı ve kahve rengine yakın bir renk alır.




Böbrek kum ve iltihabına,vücuttan zehirli maddelerin atılımına,gut hastalığına,kanı temizleye ve rahim iltihabına faydalıdır.

Kamışın kökleri iyice yıkandıktan sonra kaynatılarak suyu içilebilir.

Kakao ve Kakaonun Faydaları

Kakao-Theobroma Cacao

Tropikal iklimlerde yetişen kakao ağacı kahve ağacına benzemektedir.Boyu yaklaşık 10-15 metre arasında olan kakao ağacının meyveleri küçük kavun görüntüsünde genir ve damarlıdır.Olgunlaştığında toplanan kakao meyvelerinin içinde küçük kahverengi çekirdekleri olup yaklaşık 1-2 cm büyüklüğündedir.Oldukça yağlı bir meyvedir.




Kakao idrar artırıcı ve besleyici bir besin kaynağı olup,idrar yolları ve böbrek iltihabına,iştah açmaya,cinsel isteği artırmaya,vücuttaki toksinleri dışarı atmaya faydalıdır.Doğum öncesi ve kilo alıp vermeden kaynaklı vücut çatlaklarına ve brozlaşmak için kullanılan yağı doğası icabı katı haldedir.Malesef piyasada sıvı hali daha çok satılmaktadır sıvı haldeki kakao yağları kimyasal işlem sonucu sıvı hale gelmektedir.Kakao yağının organik ve saf halinin katı olması şarttır.




Tohumları kavrularak kahve gibi içilir,pasta ve keklerde kullanılır,yağı harici olarak tüm vücutta kullanılır.

Kakao dahili olarak fazla tüketildiğinde kapl çarpıntısı ve karaciğer yorgunluğu yapabilir.

5 Kasım 2013 Salı

Kakule Nedir Kakulenin Faydaları Nelerdir

Kakule-Fructus Cardamomi

Güney Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde  yetişen Kakule yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edlierekte yetiştirilmektedir.Sulak ve bataklık alanlarda orman içlerinde yetişir.4-5 metre boylarında küçük yapraklı bir ağaçtır.Meyveleri zeytin çekirdeği büyüklüğündedir.Kakulenin iç kısmında küçük siyah çekirdekleri vardır,kendine has güzel bir kokusu olan Kakule şifası çok olan nadide bitkilerdendir.

Zihin yorgunluğuna,algılama gücünü artırmaya,iştah açmaya,cinsel gücü artırmaya,ağız ve nefes kokusuna,hazımsızlığa,vücuda dinçlik vermeye,sinirleri yatıştırmaya,karaciğeri güçlendirmeye,uykusuzluğa ve kusmaya faydalıdır.Uzak Doğu ülkelerinde her derde deva olarak kullanılan Kakule çeşitli yemeklerde çeşni olarak kullanılır.



Ağızda çiğnenerek yutulur,öğütülüp bala karıştırılarak yenilir,kaynatılarak suyu içilir,çeşitli bitki çaylarına ilave edilir.Örneğin ıhlamurun içinde mükemmel olur.Türk kahvesinin içine tohumları karıştırılarak içilir ve çok mükemmel bir lezzet ve enerji verir.Kakulenin kabukları yakılarak çalışma odasında tütsüsü 
 yapılır.Kakulenin yağı buhurdanlıkta kullanılır.


4 Kasım 2013 Pazartesi

Kahve ve Kahvenin Faydaları

Kahve-Semen Coffeae

Ana vatanı Sudan olan Kahve Amerike,Afrika,Arabistan ve Uzakdoğu ülkelerinde yetiştirilir.Ağacı yaklaşık olarak 5-10 metre boylarında beyaz renkte çiçek açan bir ağaçtır.Meyveleri önceleri kırmızı daha sonra olgunlaştıkça yeşil renk alır.




Kan dolaşımını kolaylaştırmaya,kalbi kuvvetlendirmeye,zihni açmaya,ishali kesmeye,hazımsızlığa,vücudu uyarmaya,böbrek taş ve kumuna,sinir sistemini güçlendirmeye,zehirlenmelere,mide ve bağırsak ağrılarına faydalıdır.


Kavrulmamış haldeki yeşil kahvenin zayıflatma ve yağ eritici özelliğide bilinmektedir.Öğütülmüş yeşil kahve çekirdeği ihtiyacı olanlar http://lokmanhekimimiz.com/1936/Urunlerimiz/Baharatlar/Yesil-Kahve-Ogutulmus-Net-250-Gram.aspx linkinden tedarik edebilirler.


Dövülüp toz haline getirilerek yutulur,pişirilerek çay gibi içilir.Telvesi ile göz altı morluklarına maske yapılır.Telvesiyle vücuda peeling yapılır.
En faydalı hali esasen kavrulmamış çiğ halde olanıdır.
Yüksek tansiyon ve kalp çarpıntısı olan kişilerin fazla tüketmemeleri gerekir.

Bu arada fal aracı olarak kahvenin gelecekten haber verme gibi bilinen bir şifası yoktur :) 

Son günlerde popüler olan Yeşil Kahve ile ilgili ufak bir uyarı yapmak istedim.Her zamanki gibi bir ürün popüler olduğunda malsef bir çok fırsatçıyada gün doğuyor.Aşağıda resminide çekip yayınladığım gibi yeşil kahvenin öğütülmüş halinin yem yeşil bir renkte olması imkan dahilinde değildir.Öğütülmüş saf yeşil kahve çok açık yeşil,çağla yeşiline çalan boz bir renktedir.Bildiğiniz koyu yeşil renkte olanların saf yeşil kahve olma ihtimali sıfırdır.Lütfen sağlığınız için dikkatli olun ve aldanmayın,sağlığınızıda paranızıda riske atmayın.
Bilge Lokman Hekim (Bülent Ertunç)

 

Kafur (Kafurun) Nedir Faydaları Nelerdir

Kafur-Cinnamomum Camphora 

Anavatanı Uzak doğu ülkeleri olan Kafur ülkemizde de Akdeniz Bölgemizde yetiştirilmektedir. Sıcak iklimleri sevmesine rağmen soğuk havayada dayanıklıdır.Yaklaşık 20-30 metre boyunda kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır.Ağacın özünden  çıkarılan beyaz ve berrak renkte,yakıcı ve acı bir tadı olan reçinesi vardır.Aynı özelliklerde olan kimyasal kafurda vardır ki piyasada geneldede kimyasal olanı çoktur.Asıl kafur ise ağacından elde edilenidir.




Beyin ve sinirleri uyarmaya,kalbi kuvvetlendirmeye ve kalp ritmini düzenlemeye,ateşli hastalıklara,uyuçturucu ve alkolden kaynaklı zehirlenmelere ve alkol ve uyuşturcunun vücuttan atılmasına,zehirli böcek sokmalarına,haşereleri özellikle bitleri kovmaya,diş eti iltihabına,romatizmal ağrılara,kanamaları durdurmaya,solunum yolları zorluklarına faydalıdır.

Alkol ve ispirto ile eritilerek ağrılı bölgelere sürülür.Kaynatılarak suyu içilir,haşerelerin geleceği yerlere konulur.

 NOT:SENTETİK OLANI DAHİLİ OLARAK KESİNLİKLE KULLANILMAZ..!

3 Kasım 2013 Pazar

Kadife Çiçeği Nedir Faydaları Nelerdir

Kadife Çiçeği-Flos Amaracus Tricolor

Ülkemizde her bölgede par ve bahçelerde yetişitirlien kadife çiçeği 20-50 cm arasında boyu olan,parçalı yapraklı bahar aylarında ve yaz aylarının başında sarı,turuncu ve kırmızı renklerde çiçek açar.




Kalbi kuvvetlendirmeye,ishali durdurmaya,soğuk algınlıklarına,mide hastalıklarına ve saça faydalıdır.

Tohumları ve çiçekleri kaynatılarak suyu içilir.Suyu ile saçlar yıkanır,Tohumları ve çiçekleri öğütülerek balla yenir.

Ölçülü ve uzmanına danışarak kullanılmasında fayda vardır.

Kadın Tuzluğu(Karamuk)Nedir Faydaları Nelerdir

Kadın Tuzluğu-Berberis Vulgaris

Bu bitki halk arasında Kadın Tuzluğu,Karamuk ve Diken üzümü olarakta bilinir.Doğu Anadolu bölgelerimiz haricinde hemen her bölgemizde yabani olarak orman içlerinde,dağlarda yabani olarak ketişir.Çalı görünümlü ve 2-3 metre boylarındadır.Mayıs ve Haziran aylarında sarı renkte salkım şeklinde çiçek açar.Sonbaharda olgunlaşan meyveleri kırmızıdan siyah renge dönüşür.Yaban Mersini meyvesine benzer bir şekilde olan meyveleri ekşi tadda ve içi çekirdeklidir.




Bağırsak parazit ve şeritlerine,diş çürümelerine,adet sancıları ve düzensizliğine,kan dolaşımını düzene koymaya,yüksek tansiyona,menapoza,varise,kanı sulandırmaya,çıbanlara,kanlı ishale,iştahsızlık ve vücuda kuvvet vermeye faydalıdır.




Meyveleri olgunlaştıktan sonra taze taze yenir,kurutulup kompostosu yapılır,kaynatılıp suyu içilir.Çiçeği yaprağı ve kökü kaynatılarak suyu içilir.Lapası harici çıban ve urlara sarılır.

Kabak ve Kabağın Faydaları

Kabak-Curcurbita

Ülkemizin her bölgesinde tarlalarda ve bahçelerde yetiştirilen kabağın sakız kabağı,bal kabağı ve su kabağı gibi çeşitleri vardır.Bahar aylarında sarı renkte çiçek açan kabağın meyveleri yaz aylarında olgunlaşır.Bal kabağı daha geç saonbaharda olgunlaşır.Kabağın yaprakları yeşil ve büyüktür.




Prostat ve basura çok faydalıdır.Böbrek ve mesane iltihabına,yüksek tansiyona,rahim akıntılarına,bağırsak parazitlerine,şeritlere,cinsel gücü artırmaya,nefes darlığına,ateşi düşürmeye,karaciğere ve anne sütünü artırmaya faydalıdır.




Çekirdeklerinin çiğ olarak çitlenmesi çok faydalıdır.Dolması,kızratması ve yemeği yapılan sakız kabağıdır.Bal kabağının tatlısı yapılır.Çiçeklerininde hem dolması hemde kaynatılıp suyu içildiği gibi kurutup öğüttükten sonra bala karıştırılarakta yenir.Kabak çekirdeği yağı cilt güzelliğine çok faydalıdır.