26 Ekim 2014 Pazar

Şakayık Çiçeği Ve Faydaları

Şakayık Çiçeği-Radix Paeoniae



Bozur,Ayı Gülü ve Eşek Gülü olarakta bilinen Şakayık Ege,Akdeniz,Karadeniz ve Güney Anadolu bölgelerimizde dağlık ve ormanlık alanlarda yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir.Yaklaşık 20-30 cm. büyüklüğünde ince ve damarlı bir sapı olup Mayıs-Haziran aylarında gül görünümünde ve bir kasç renkte açan çiçeklerinin ortası açık içerisi siyah renkte ve ince tohumları vardır.Kökleri yumru şeklinde koyu renkte ve kokulu olup parçalar halindedir.Bir kaç çeşit rengi vardır.


Şakayık sara nöbetleri,uykusuzluk,sinirleri yatıştırmak,ishale karşı,mide ve bağırsak yaralarına karşı,boğaz ağrılarına,adet düzensizliğine,termiye ye,nefes darlığına,rahim iltihap ve askıntılarına,sarılığa ve göz kızarıklığına karşı kullanılmaktadır.

Çiçekleri,yaprakları ve kökü kaynatılıp suyu içilir,kurutulup öğütülerek bal yada pekmeze karıştırılıp yenir.

16 Ekim 2014 Perşembe

Şahtere Otunun Faydaları Ve Kullanımı

Şahtere Otu-Herba Fumariae



Şahtere Otu halk arasında Sarılık Ot,Acı Tere,Tilki Kişnişi ve Yerçiçeği olarakta bilinir.Şahtere otu Doğu Anadolu bölgemiz haricinde Ülkemizin her bölgesinde harabeler ve boş arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Boyu yaklaşım 15-20 cm.arasında olup yaprakları parçalı,gri ve açık yeşil renktedir.Yapraklar 2-3 parça halinde toplu olarak yetişir.Bahar aylarının sonuna doğru mora yakın  renkte açan çiçekleri yaz başında yuvarlak ve toplu halde bulunan tohuma dönüşür.Kendine has bir kokusu ve acı bir tadı olan Şahtere Otu ilkbaharda toplanıp gölgede kurutularak kullanılmalıdır.

Şahtere otu özellikle karaciğer hastalıklarına,sarılık,sedef ve egzamaya,damar sertliğine vücuttaki zehirli maddeleri,radyasyonu ve alınan kortizonu atmaya,basura,idrar artırmaya,sivilcelere,kanı temizlemeye,harici yaralara,iştah açmaya ve mide bağırsak sancılarına karşı kullanılmaktadır.

Demlenip suyu içilir,öğütülüp bal yada pekmeze karıştırılarak yenir.
ŞAHTERE OTU KESİNLİKLE KAYNATILMAMALI DEMLENEREK KULLANILMALI VE ASLA METAL KAP,KAŞIK KULLANILMAMALIDIR.CAM YADA TOPRAK KAPTA DEMLENMELİ İÇİNE METAL KAŞIK DAHİ SOKULMAMALIDIR..!

15 Ekim 2014 Çarşamba

Sütleğen Otu Ve Faydaları

Sütleğen Otu-Herba Euphorbiae



Sütleğen otu halk arasında zerana,neblut ve şebrerm otu olarakta bilinen ve ülkemizin her bölgesinde kıraç ve boş arazilerde kendilinden yetişen bir bitkidir.Yaprakları kısa saplı ve rozet şeklinde dalları sivri uçludur.Bahar aylarında sarı ve açık yeşil renkte çiçek açar.Dalları koparlıdığında içinden süt akan ZEHİRLİ bir bitkidir.

Hrici olarak romatizmal ağrılara,siğillere ve böcek sokmalarına karşı kullanılır.

Tazeyken koparılarak elde edilen sütü ağrılı bölgelere ve siğillere sürülür.Kaynatılıp suyu ilede kompres yapılır.

KESİNLİKLE DAHİLİ OLARAK KULLANILMAZ..!















12 Ekim 2014 Pazar

Kara Turp Tohumu Yağı Ve Faydaları

Kara Turp Tohumu Yağı-Horseradish Seed Oil

SOĞUK PRES SAF KARA TURP TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR

Kara Turp Tohumu Yağı isminden de anlaşılacağı üere kara turpun tohumlarından soğuk preleme (soğuk sıkım)yöntemiyle elde edilen ekstra kalite bir yağdır.Gerek Avrupa ve Amerika gerekse Uzakdoğu ülkelerinde oldukça yaygın bir çekilde dailen ve haricen saç ve cilt bakımında da kullanılan değerli yağlardan bir tanesidir.Soğuk Pres Kara Turp Tohumu yağının başlıca faydalarını sıralayacak olursak öncelikle üst solunum yollarına,özellikle akciğere ve bronşlara haylice faydalı olup öksürüğe ve soğuk algınlığna karşı etkili bir yağdır.Yine dahili tüketimlerde hazımsızlığa ve fazla kilolara karşıda kullanılmaktadır.İçeriğinde bulunan demirden dolayıda kansızlığa ve demir eksikliğine karşı günümüz Avrupa ülkeleri başta olmak üere bir çok ülkede sofralık yağ olarakta kullanılan Kara Turp Tohumu Yağı metabolizma hızını artırdığı için günlük enerji kaybınıda azaltabilmektedir.Protein açısından zengin olan kara turp tohumu yağı kasları koruma ve güçlendirme açısından kalp kasları üerinde de etkisinden faydalanılmakta olup içeriğinde barındırdığı kalsyum,potasyum,sodyum ve demir minerallerinden dolayı kanda oksijen dolaşımını artırarak hücrelerin yenilenmesinde katkı sağladığı yönünde bir çok bilim adamının beyanı vardır.

Gelelim Kara Turp Tohumu Yağının cilt ve saç üzerindeki harici kullanım ve etkilerine.Kara Turp Tohumu Yağı yukarıda yazdığım mineraller dışında vitamin olarak A,C ve K vitamini kaynaklarından olduğu için cilt üzerinde yenileyici özellikler göstererek ciltin taze ve pürüzsüz olmasına katkıda bulunmakla beraber cildi nemledirirken ciltteki pul pul olma ve deri döküntülerini önler.C vitamini fosfor ve çinko mineralleri sayesinde cildi uzun süre taze tutarken böcek ısırık ve sokmalarına karşıda güvenle kullanabilirsiniz.
Kara Turp Tohumu Yağı içeriğindeki yukarda yazmış olduğum mineraller sayesinde saç dökülmelerini önlediği gibi saçların daha hızlı uzamasınada katkı sağlarken saçta kepek oluşumunu da engeller.Sağlıklı saç için gerekli olan demir ve çinko mineralleri sayesinde saç kökleri ve saç derisini besleyerek saç kayıplarını engellemede ve geri kazanıma ilave olarak saçlara parlaklık ve canlı bir görünüm kazandırır.
Kullanacağınız yağın yukarda yaılan özelliklere sahip olması için soğuk pres kara turp tohumu yağı olmasına dikkat etmelisiniz.Unutmayınki saf yağlar etkili ve sağlıklı olan yağlardır ki bunlarda güvenilir marka altında soğuk pres yöntemiyle elde edilmelidir.Kara Turp Tohumu Yağının rengi altın sarısına yakın bir renkte berrak ve kokusuzdur.Soğuk Pres Kara Turp Tohumu Yağı aşağıdaki resimde görüldüğü gibi olmalıdır.Ciltte kısa sürede emilmeli ve yağlı bir his bırakmamalıdır.Tadı acı değil lezzetlidir.Kokusu yoktur.




Saç Bakım Yağı Tarifi:
20 ml.Soğuk Pres Kara Turp Tohumu Yağı
20 Ml.Dulavrat Otu Yağı 
20 Ml.Soğuk Pres Karpuz Çekirdeği Yağı 
Elde edilen karışım saç diplerine parmak uçları ile bastırmadan hafif masaj ile yedirilip elde bulaşan kısım saç uçlarına sürülür saçta 30-45 dk.(daha fazlada bekletilebilir)bekletilip saçlar yıkanır.

Cilt Bakım Yağı Tarifi:
20 Ml.Soğuk Pres Kara Turp Tohumu Yağı 
10 Ml.Baobab Yağı
10 Ml.Mavi Kantaron Yağı
8-10 damla Çay Ağacı Yağı

Elde edilen karışım temizlenmiç cilde az miktarda alınıp friksyon yaparak yedirilir.Uygulama gece yatmadan önce ve sabah dışarı çıkmadan 15 dk.önce yapılır.

10 Ekim 2014 Cuma

Süt Otu Nedir Faydaları Nelerdir

Süt Otu-Herba Polygalae Vulgaris

Süt otu hal karasında eşek marulu ve yılan yoncası isileriylede bilinen Ülkemizde Karadeniz,Marmara ve Trakya bölgelerimizde ormanlık alanlarda nemli yerlerde,çayırlık arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Boyu yaklaşık 20-30cm. arasında olup yaprakları kısa saplı ve sarmaşık görünümlüdür.Bahar aylarında beyaz,mor ve mavi renklerde çiçek açar.Kökleri ise boğumludur.

Süt otu genel olarak anne sütünü çoğaltmaya,vücuda dinçlik vermeye,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa,böbrek ve idrar yollarına,gribe,nefes darlığı ve balgam söktürmeye faydalıdır.

Kaynatılarak suyu içilir,çiçek ve yaprakları kurutulup öğütüldükten sonra bal yada pekmeze karıştırılıp yenir.

Süt Otunun Resmi


1 Ekim 2014 Çarşamba

Süsen Çiçeği Ve Faydaları

Süsen Çiçeği-Rhizoma İridis

Süsen Çiçeği halk arasında İris kökü olarakta bilinen ve ülkemizin Ege,Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerinde ormanlık alanlarda orman içlerinde yetiştiği gibi kültüre edilerek park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir.Süsen Çiçeği sıcak ve ılıman iklimleri seven ve soğanından(yumrusu) üretilen bir çiçek olup yaprakları mızrak görünümlü,sıralı bir şekilde ve birbirinin içinden çıkan bişr çiçektir.Bitkinin uç kısmında açan çiçekleri mavi,mor ve sarı renklerdedir.Tek sap üzerinde yetişen Süsen çiçeğinin boyu yaklaşık 30-60 cm. arasında olup menekşe kokusunu andıran bir kokuya sahiptir.Bahar aylarında açan çiçekleri lale ve zambak görünümündedir.



Süsen Çiçeği idrar yolları hastalıklarına,harici çıban ve urlara,uykusuzluğa,mide ve bağırsak gazlarına,astım,bronşit ve nefes darlığına,rahim akıntı ve iltihaplarına,sinirleri yatıştırmaya ve idrar söktürmeye faydalıdır.

Yumruları(soğanı)ezilip krem gibi harici çıban ve urlara sarılır.Yaprak ve çiçekleri kaynatılıp suyu içilir.