8 Mart 2015 Pazar

Şeytantersi Nedir Faydaları Nelerdir

Şetrantersi-Gummi Asa Foetida

Halk arasında şeytan pisliği,hıltıt ve haltis isimleriylede bilinen şeytantersi ülkemizde yetişmez.Kuzey Afrika ülkeleri,Afganistan ve Orta Asya ülkelerinde yabani olarak yetişen boyu 2-3 metre civarında bir ağaçtır.Kökleri kalın yaprakları parçalı olan şeytan tersinin çiçekleri sarı renktedir.İki cinsi olan şeytantersinin bir tanesi çok güzel diğeri ise çok kötü ve ağır bir kokuya sahiptir.Kahverengi renkte olan reçinesi kullanır bu reçine ağacın gövdesi çizilerek elde edilir.



Şeytantersi genel olarak sinir sistemini düzene koymak için,vücuda ferahlık vermek,mide bağırsak gazları,hazımsızlık,bağırsak parazitleri,ses kısıklıüı,bayılanları ayıltmak,sara nöbetleri,siğilleri yok etmek,saç kıran ve kafada oluşan şişlikler için kullanılmaktadır.

Nohut büyüklüğünde hap gibi yutulur,öğütülüp bal yada pekmeze karıştırılıp yenir,bala karıştırılıp ktem gibi şişlik ve urlara sürülür,çam sirkesi ile karıştırılarak saç kıran ve siğilde kullanılır.

4 Mart 2015 Çarşamba

Şevketi Bostan Nedir Faydaları Nelerdir

Şevketi Bostan-Cnicus Benedictus

Şevketi Bostan halk arasında Bostan Otu,Mübarek Dikeni ve Akkız isimleriyle de bilinen ve ülkemizin her bölgesinde yabani olarak dağ etekleri,boş araziler ve kumluk arazi tipi topraklarda kendiliğinden yabani olarak yetişen dikenimsi bir bitkidir.

Boyu yaklaşık 25-50 cm. arasında tek sap üzerinde büyüyen kenarları ve yaprakları dikenli Mayıs ayından sonra sarı renkte çiçekleri olan şevketi bostanın kökleri ise beyaz renktedir.



Şevketi bostan genel olarak vücuttan toksinleri atmaya,mikrop kırıcı özelliği ile antiseptik olarak kullanılır.Şevketi bostan otunun diğer bazı faydaları ise şunlardır.Ateş düşürmeye,harici yaraların iyileşmesine,mide bağırsak hastalıklarına,kurdeşene,sarılık ve karaciğer rahatsızlıklarına,idrar yolları enfeksiyonlarına,basura,ruhsal ve bedensel yorgunluğa,burun kanamasını durdurmaya ve sinir sistemini düzene koymaya faydalıdır.

Şevketi bostan taze olarak yemeği pişirilerek,salatası yapılarak yenildiği gibi,kaynatılıp suyu içilir,harici olarak lapası yapılır kurutlup öğütüldükten sonra bal yada pekmeze karıştırılarakta yenilebilir.