23 Aralık 2015 Çarşamba

Domates Tohumu Yağı Nedir

Domates Tohumu Yağı-Tomato Seed Oil



Domates tohumu yağı organik domates tohumlarının preslenerek yani soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen ekstra kalitede ve konuyla ilgili dünya otoriteleri tarafından en değerli yağ olarak kabul görmüş bir yağdır.


Soğuk pres saf domates tohumu yağı yukarda resimde görüldüğü gibi kırmızıya dönük koyu turuncu renktedir.Saf haldeki ve organik tohumlardan elde edilen domates yağı ince bir yağ olup en büyük ve belirgin ayırt edici özelliği ciltte yaklaşık 20-30 saniye arasında emilime uğrayıp o andan itibaren ciltte mükemmel bir nem oluşturmasıdır.

Organik Tohumlardan elde edilen bu yağın yağ asidi vitamin ve mineral değerleri şu şekilde tesbit edilmiştir.
YAĞ ASİDİ DEĞERLERİ
*Palmitic asit %13
*Oleik asit %22
*Oktadekadienoik asit %56
*Arakidonik asit %3
*Stearik asit %5.5
Domates Tohumu Yağında bolca A vitamini,E vitamini,B3 (niasin),tiamin,folik asit ve B kompleks gibi vitaminler bulunmakta olup mineral olarakta haylice zengin bir yapıya sahip.
Çinko,demir,bakır ve manganez içeren domates çekirdeği yağı zengin likopen,lutein ve zeaksantin içermesi karotinoid antioksidan bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.Buda serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur.
Bilindiği üzere radikallerin hücrelere zarar vermesini engellemek önemli bir unsur olup çinko,bakır ve demir kemik sağlığı için önemli mineraller olup manganez metabolik fonksiyonları sürdürmekte ve girp nezle gibi virüsel rahatsızlıklara karşı bağışıklığı güçlü tutan bir mineral olduğu bilinir.Ayrıca E vitaminin vücutta K vitamini emiliminde vücutta elikrosit oluşumunda vücuda yardımı önemlidir.


Saf haldeki domates tohumu yağı dünyanın gelişmiş ülkelerinde yüksek kalitede kozmetik ürün üreten firmaların cilt,saç ve  bir çok kişisel bakım ürünlerinde tercik ettikleri bir tür baş rol oyuncusudur.Aynı zamanda dahili tüketimde de oldukça popüler olan domates yağı 250 gram sızma zeytin yağına bir 10 gram domates tohum yağı ilave edilerek gerek salatalarda gerekse direkt içilerek tüketimi tercih edilmektedir.

Domates tohumu yağı ciltte genel olarak güneş hasarları,kırışıklık ve yaşlılık lekeleri için kullanılmakta olup, özellikle sedef ve egzamalı ciltlerdeki onarıcı etkilerinden de yararlanılmaktadır.Akneli cilt tiplerinde ise akne oluşumunu giderici ve kalıcı çözümler üretmesiyle bilinen bu yağ saç bakımında ise genel olarak kırılgan ve ince telli saçları onarıcı özelliğinden faydalanılmaktadır.

Domates tohumu yağı ile yapılabilecek cilt bakım uygulamaları;

1-Egzama ve Sedefli ciltlerde bir ölçek saf baobab yağına yarım ölçek soğuk pres domates tohumu yağı karıştırılıp temiz cilde sabah ve akşam tatbik edilir.
2-Kırşıklık karşıtı cilt bakım uygulaması bir ölçek baobab yağı,yarım ölçek skualen ve yarım ölçek soğuk pres domates tohumu yağı karıştırılıp cilde temiz cilde bastırmadan yayılarak tatbik edilir.

3-Lekeli ciltler için cilt bakım uygulaması; Bir ölçek saf pirinç kepeği yağı,bir ölçek baobab yağı,yarım ölçek soğuk pres bamya tohumu yağı,bir ölçek soğuk pres domates tohumu yağı ve yarım ölçek skualen karıştırılıp temizlenmiş cilde sabah dışarı çıkmadan önce ve gece yatmadan önce tatbik edilir.

3-Göz çevresi bakımı için uygulama;Bir ölçek soğuk pres kuşburnu çekirdeği yağı,bir ölçek bamya tohumu yağı,yarım ölçek domates tohumu yağı ve yarım ölçek mavi kantaron yağı karıştırılıp elde edilen karışım gece yatmadan önce tatbik edilir.

4-Traş sonrası ve ağda sonrası tahrişlere karşı bir ölçek soğuk pres bamya tohumu yağı ve yarım ölçek soğuk pres domates tohumu yağı karıştırılıp cilde bastırmadan yedirilir.

Domates tohumu yağının saç bakımdaki uygulaması ise bir ölçek kara turp tohumu yağı,bir ölçek skualen ve 1/4 ölçek soğuk pres domates tohumu yağı karıştırılıp duş öncesi saç ve saç derisine az miktarda yedirilip saçta yaklaşık bir saat bekletildikten sonra saçtan yıkanarak arındırılır.