Ada Soğanı(Balbus Scillae Albus)
Akdeniz ve Ege bölgelerimizde yabani olarak yetişir,kumluk taşlık
tepeler,deniz kenarları ve orman içlerinde yetişir.Yaprakları kök
kısmının üzerinde ret,sivri ve yeşil renktedir.İlk bahar aylarında
oluşan bu bitki yaz aylarında beyaz çiçek açar.Toprağın 5-10 cm.altında
beyaz renkte normal yediğimiz soğana benzeyen,güneşe karşı dayanıklı
normal soğandan daha parlaktır.
Romatizmal ağrılarda,kalp hastalıklarında,koroner yetmezlikte,balgam söktürmede,baş ağrılarında,iştah açmaya,sivilcelere ve dalak yorgunluğuna iyi gelir.
Tohumu öğütülüp bala karıştırılarak yenir,soğanının taze yaprakları soyulup ağrılı bölgelere sarılır.Soğanı doğranıp sirke içerisinde 30 gün güneşte bekletilip sivilcelere sürülür.Pişirilerek yemeğide yapılır.Meyvası çiğ olarak yenmez mutlaka pişirilmelidir.
Romatizmal ağrılarda,kalp hastalıklarında,koroner yetmezlikte,balgam söktürmede,baş ağrılarında,iştah açmaya,sivilcelere ve dalak yorgunluğuna iyi gelir.
Tohumu öğütülüp bala karıştırılarak yenir,soğanının taze yaprakları soyulup ağrılı bölgelere sarılır.Soğanı doğranıp sirke içerisinde 30 gün güneşte bekletilip sivilcelere sürülür.Pişirilerek yemeğide yapılır.Meyvası çiğ olarak yenmez mutlaka pişirilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder