Ülkemizde her bölgede tarlalarda ekilerek yetiştirilir.Yaş ve kuru
olarak kullanılan bu sebze 50-70cm.büyüklüğünde bir bitkidir.Bahar
aylarında pembe ve sarı renklerde çiçek açar,temmuz ve ağustos aylarında
meyveleri olgunlaşır.Meyveleri tüylüdür.En makbülü çiçek bamyadır ve
Amasya bölgesinde yetişenidir.
Bağırsak tembbeliğine,kırık ve eziklere,sinirleri yatıştırmaya,vücuda rahatlık vermeye,uykusuzluğa,idrar yolları iltihabına,astıma ve balgam söktürmeye,basura iyi gelir.
Meyveleri pişirilerek yemeği yapılır.Çiçeği ve meyveleri kaynatılarak suyu içilir,lapası yapılarak harici olarak kırık ve eziklere kullanılır.Çiçeği öğütülürek bala karıştırıp yenir.
Bağırsak tembbeliğine,kırık ve eziklere,sinirleri yatıştırmaya,vücuda rahatlık vermeye,uykusuzluğa,idrar yolları iltihabına,astıma ve balgam söktürmeye,basura iyi gelir.
Meyveleri pişirilerek yemeği yapılır.Çiçeği ve meyveleri kaynatılarak suyu içilir,lapası yapılarak harici olarak kırık ve eziklere kullanılır.Çiçeği öğütülürek bala karıştırıp yenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder