Pancar-Beta Vulgaris
Pancar ülkemizin her bölgesinde yetiştirilen yaz aylarında yeşil parçalı ve damarlı ıspanak görünümlü bir bitkidir.Yaz sonunda toprağın altında meyvesi yumru şeklinde olgunlaşır.Bir kaç çeşidi olan pancarın kırmızısı ve şeker elde edilen çeşidi vardır.Kırmızı pancarın yumrusu kırmızı renkte,şeker pancarının yumrusu ise krem rengindedir.Yumruların kökleri saçaklı,püsküllü olup lezzetli bir besindir.
Pancar çok kuvvetli bir besin kaynağı olup,karaciğer hastalıklarına,iştah açmaya,sindirim sistemi bozukluklarına,kansızlığa,vücudu rahatlatmaya,idrar yolları hastalıklarına,sarılığa ve cinsel gücü artırmaya faydalıdır.
Yumrusu pişirilerek yenir,sıkılıp suyu içilir.Yaprakları ve kökleri kaynatılarak suyu içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder