Patlıcan-Salanum Mlogena
Patlıcan ülkemizin her bölgesinde ekimi yapılarak yetiştirilir.Mor ve siyah renkte olup bir kaç çeşidi vardır.Parlak görünümlü içi çekişrdekli ve kalın saplıdır.Yaprakları uzundur.Yaz sonunda olgunlaşan patlıcan besin değeri yüksek bir sebzedir.
Basura,pankreas tembelliğine,kansızlığa,kalp çarpıntısına,siğillere,kanı temizlemeye,idrar artırmaya,safrayı çoğaltmaya,sindirimi kolaylaştırmaya ve harici yara ve urlara faydalıdır.
Pişirilip çeşitli yemekleri yapılır.Sapları yakılıp elde edilen külü sirke ile karıştırılıp siğillere sürülür.Lapası harici yara ve urlara krem gibi sürülür.
Şeker,mide ve karaciğer hastaları patlıcanı fazla tüketmemelidirler.Ayrıca patlıcanın faydalı olanı közde veya kısık ateşte pişirilenidir.
Evimizin en sevilen sebzesidir kendileri.
YanıtlaSilAfiyet olsun.Tabi mevsiminde yemenizde fayda var,bu aylarda ve kışın kurusunu yemeyi tercih edin.
SilBülent Ertunç
Evet kışın kurusu yazın tazesini tüketiyoruz. :) en saglıklısı.
Sil