Pırasa-Allium Porrum
Pırasa ülkemizin her bölgesinde tarla ve bahçelerde ekimi yapılarak yetiştirilen zambak gillerden bir sebzedir.Silindir biçiminde yaprakları gövdesinin üzerinde sarılı ve uzun dallıdır.Bitkinin alt tarafı beyaz üst tarafı ise açık yeşil renkte olup kökleri püsküllüdür.Sonbaharda olgunlaşır ve kış sebzesi olarak tüketilir.Olgunlaşan tohumları ise yassı ve 3-5 mm. büyüklüğündedir.
Pırasada bol miktarda C vitamini mevcut olup,kansızlığa,yemek borusu ve boğaz iltihabına,böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,basura,ergenlik sivilcelerine,damar sertliğine,nefes darlığına,adale ve kas ağrılarına,romatizmaya,hazımsızlığa,cinsel gücü artırmaya ve adet düzensizliğine faydalıdır.
Yemeği pişirilerek yenir,kaynatılıp suyu içilir,çiğ olarak rondodan geçirilerek elde edilen suuyu sivilceli ciltlere kullanılır.Tohumları öğütülerek bal yada pekmeze karıştırılarak yenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder