Su Teresi-Nasturtium Officinale
Su teresi halk arasında Çünk,Cırcır,Kar Dumanı,Acı Gerdeme ve Sezap isimleriylede bilinen ve ülkemizin her bölgesinde temiz dere kenarlarında sulak arazilerde yetişen oldukça faydalı bir bitkidir.Boyu yaklaşık 40-50 cm. arasında olan Su Teresinin yaprakları koyu yeşil renkte,tüylü ve dörtlü taç şeklinde olup beyaz renkte çiçek açar.Kendine has ve keskin bir kokusu vardır.Su Teresi vitamin ve madensel mineraller bakımından oldukça zengin olup bünyesinde fosfor,iyot,demir ve kükürt gibi bir çok faydalı minerali barındırır.
Su teresinin başlıca faydaları ise şunlardır;
Vücuda kuvvet vermeye,cinsel gücü artırmaya,karaciğer yetmezliğine,romatizmaya,mide ve bağırsak gazlarına,vücuttaki zararlı toksit maddeleri atmaya,bağırsak parazitlerini yok etmeye,şeker hastalığına,saç dökülmelerine,cilt hastalıklarına,kanı temizlemeye,üst solunum yolu hastalıklarına ve parkinson hastalığına özellikle el titremeleri ve unutkanlığa faydalıdır.
Su teresinin tazesi salata yapılarak yenir,lapası harici olarak romatizmal ağrılara,kurutulmuş su teresinin çayı yapılıp içilir suyu ile saçlar ve cilt yıkanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder