1 Eylül 2014 Pazartesi

Susam Ve Susamın Faydaları Nelerdir

Susam-Sesamun İndicum

Susam ülkemizin İç Anadolu,Ege,Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerinde tarla ve bahçelerde ekimi yapılarak yetişirilir.Bitki boyu yaklaşık 1-2 metre arasında olup,bahar aylarında beyaz renkte çiçek açar.Yaz sonunda oluşan tohumları aynı zamanda meyveleridir ve açık kahve renginde kabuklu ve boyu 2-3 mm. civarındadır.Kabukların iç kısmındaki meyveler ise açık sarı renkte olup sivri uçludur.Bu meyveler oldukça yağlı kendine has koku ve lezzete sahiptir.Besin değeri çok yüksek ve yağlı olan bu meyveler başta çörek ve börekler olmak üzere mutfakta bir çok yiyecekte kullanılır.




Mide bağırsak ağrılarına,gazlarına,vücuda kuvvet vermeye,sinir sistemine,kalp hastalıklarına,nefes darlığına,cinsel gücü artırmaya,kilo almaya,şeker hastalığına,adale kas ağrıları ve romatizmal ağrılara,saçları güçlendirmeye ve cilt güzelliğine faydalıdır.

Tohumları hamur işlerinde çeşni olarak kullanılır,öğütülüp bal yada pekmezle yenir.Tohumları sıkılara elde edilen soğuk pres susam yağı sofralarda kullanılır,içilir,saç ve cilt bakımında kullanılır.

1 yorum:

  1. güzel paylaşım..Bu arada anladığım kadarıyla sizde blogunuzu üst sıralara çıkarmaya çalışıyorsunuz..Blogumda dost bloglar diye bir bölüm var isterseniz bir kontrol edin.. http://karasalanten.blogspot.com

    YanıtlaSil