Şahtere Otu halk arasında Sarılık Ot,Acı Tere,Tilki Kişnişi ve Yerçiçeği olarakta bilinir.Şahtere otu Doğu Anadolu bölgemiz haricinde Ülkemizin her bölgesinde harabeler ve boş arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Boyu yaklaşım 15-20 cm.arasında olup yaprakları parçalı,gri ve açık yeşil renktedir.Yapraklar 2-3 parça halinde toplu olarak yetişir.Bahar aylarının sonuna doğru mora yakın renkte açan çiçekleri yaz başında yuvarlak ve toplu halde bulunan tohuma dönüşür.Kendine has bir kokusu ve acı bir tadı olan Şahtere Otu ilkbaharda toplanıp gölgede kurutularak kullanılmalıdır.
Şahtere otu özellikle karaciğer hastalıklarına,sarılık,sedef ve egzamaya,damar sertliğine vücuttaki zehirli maddeleri,radyasyonu ve alınan kortizonu atmaya,basura,idrar artırmaya,sivilcelere,kanı temizlemeye,harici yaralara,iştah açmaya ve mide bağırsak sancılarına karşı kullanılmaktadır.
Demlenip suyu içilir,öğütülüp bal yada pekmeze karıştırılarak yenir.
ŞAHTERE OTU KESİNLİKLE KAYNATILMAMALI DEMLENEREK KULLANILMALI VE ASLA METAL KAP,KAŞIK KULLANILMAMALIDIR.CAM YADA TOPRAK KAPTA DEMLENMELİ İÇİNE METAL KAŞIK DAHİ SOKULMAMALIDIR..!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder