26 Ekim 2014 Pazar

Şakayık Çiçeği Ve Faydaları

Şakayık Çiçeği-Radix Paeoniae



Bozur,Ayı Gülü ve Eşek Gülü olarakta bilinen Şakayık Ege,Akdeniz,Karadeniz ve Güney Anadolu bölgelerimizde dağlık ve ormanlık alanlarda yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir.Yaklaşık 20-30 cm. büyüklüğünde ince ve damarlı bir sapı olup Mayıs-Haziran aylarında gül görünümünde ve bir kasç renkte açan çiçeklerinin ortası açık içerisi siyah renkte ve ince tohumları vardır.Kökleri yumru şeklinde koyu renkte ve kokulu olup parçalar halindedir.Bir kaç çeşit rengi vardır.


Şakayık sara nöbetleri,uykusuzluk,sinirleri yatıştırmak,ishale karşı,mide ve bağırsak yaralarına karşı,boğaz ağrılarına,adet düzensizliğine,termiye ye,nefes darlığına,rahim iltihap ve askıntılarına,sarılığa ve göz kızarıklığına karşı kullanılmaktadır.

Çiçekleri,yaprakları ve kökü kaynatılıp suyu içilir,kurutulup öğütülerek bal yada pekmeze karıştırılıp yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder