2 Kasım 2014 Pazar

Şalgam Ve Şalgamın Faydaları

Şalgam-Brassica Rapa



Tatlı Turp olarakta bilinen Şalgam turpgiller familyasından bir bitki olup,ülkemizin her bölgesinde bahçelerde ve tarlalarda ekimi yapılarak yetiştirilir.Boyu 25-40cm. arasında olasan şalgam yaprakları geniş,damarlı ve parlak olup üst yaprakları ise daha da geniş ve mattır.Bahar aylarında sarı renkte çiçek açar.Yaz sonunda olgunlaşan yumrusu turp görünümünde olup kabuğu daha ince ve tadı turptan daha tatlıdır.Tohumları sonbaharda oluşur ve bu tohumlar yuvarlak toplu iğne başı gibi ve siyah renktedir.

Şalgam özellikle nefes darlığı,astım bronşit,mide ve bağırsak tembelliği,romatizma,siyatik ve adale ağrıları,böbrek ve idrar yolları iltihapları,şeker hastalığı,cinsel gücü artırmak,sper sayı ve kalitesini artırmak,egzama,sedef ve karaciğer hastalıkları ve soğuktan dolayı çatlamış cilktler için kullanılmaktadır.

Şalgam tazeyken salatası ve yemeği yapılarak tüketilir.Sıkılarak elde edilen suyu içilir cilt bu suyla silinir.Tohumları öğütülerek sade yada bal pekmez ile karıştırılıp tüketilir.Harici olarak lapası kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder