23 Aralık 2015 Çarşamba

Domates Tohumu Yağı Nedir

Domates Tohumu Yağı-Tomato Seed Oil



Domates tohumu yağı organik domates tohumlarının preslenerek yani soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen ekstra kalitede ve konuyla ilgili dünya otoriteleri tarafından en değerli yağ olarak kabul görmüş bir yağdır.


Soğuk pres saf domates tohumu yağı yukarda resimde görüldüğü gibi kırmızıya dönük koyu turuncu renktedir.Saf haldeki ve organik tohumlardan elde edilen domates yağı ince bir yağ olup en büyük ve belirgin ayırt edici özelliği ciltte yaklaşık 20-30 saniye arasında emilime uğrayıp o andan itibaren ciltte mükemmel bir nem oluşturmasıdır.

Organik Tohumlardan elde edilen bu yağın yağ asidi vitamin ve mineral değerleri şu şekilde tesbit edilmiştir.
YAĞ ASİDİ DEĞERLERİ
*Palmitic asit %13
*Oleik asit %22
*Oktadekadienoik asit %56
*Arakidonik asit %3
*Stearik asit %5.5
Domates Tohumu Yağında bolca A vitamini,E vitamini,B3 (niasin),tiamin,folik asit ve B kompleks gibi vitaminler bulunmakta olup mineral olarakta haylice zengin bir yapıya sahip.
Çinko,demir,bakır ve manganez içeren domates çekirdeği yağı zengin likopen,lutein ve zeaksantin içermesi karotinoid antioksidan bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.Buda serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur.
Bilindiği üzere radikallerin hücrelere zarar vermesini engellemek önemli bir unsur olup çinko,bakır ve demir kemik sağlığı için önemli mineraller olup manganez metabolik fonksiyonları sürdürmekte ve girp nezle gibi virüsel rahatsızlıklara karşı bağışıklığı güçlü tutan bir mineral olduğu bilinir.Ayrıca E vitaminin vücutta K vitamini emiliminde vücutta elikrosit oluşumunda vücuda yardımı önemlidir.


Saf haldeki domates tohumu yağı dünyanın gelişmiş ülkelerinde yüksek kalitede kozmetik ürün üreten firmaların cilt,saç ve  bir çok kişisel bakım ürünlerinde tercik ettikleri bir tür baş rol oyuncusudur.Aynı zamanda dahili tüketimde de oldukça popüler olan domates yağı 250 gram sızma zeytin yağına bir 10 gram domates tohum yağı ilave edilerek gerek salatalarda gerekse direkt içilerek tüketimi tercih edilmektedir.

Domates tohumu yağı ciltte genel olarak güneş hasarları,kırışıklık ve yaşlılık lekeleri için kullanılmakta olup, özellikle sedef ve egzamalı ciltlerdeki onarıcı etkilerinden de yararlanılmaktadır.Akneli cilt tiplerinde ise akne oluşumunu giderici ve kalıcı çözümler üretmesiyle bilinen bu yağ saç bakımında ise genel olarak kırılgan ve ince telli saçları onarıcı özelliğinden faydalanılmaktadır.

Domates tohumu yağı ile yapılabilecek cilt bakım uygulamaları;

1-Egzama ve Sedefli ciltlerde bir ölçek saf baobab yağına yarım ölçek soğuk pres domates tohumu yağı karıştırılıp temiz cilde sabah ve akşam tatbik edilir.
2-Kırşıklık karşıtı cilt bakım uygulaması bir ölçek baobab yağı,yarım ölçek skualen ve yarım ölçek soğuk pres domates tohumu yağı karıştırılıp cilde temiz cilde bastırmadan yayılarak tatbik edilir.

3-Lekeli ciltler için cilt bakım uygulaması; Bir ölçek saf pirinç kepeği yağı,bir ölçek baobab yağı,yarım ölçek soğuk pres bamya tohumu yağı,bir ölçek soğuk pres domates tohumu yağı ve yarım ölçek skualen karıştırılıp temizlenmiş cilde sabah dışarı çıkmadan önce ve gece yatmadan önce tatbik edilir.

3-Göz çevresi bakımı için uygulama;Bir ölçek soğuk pres kuşburnu çekirdeği yağı,bir ölçek bamya tohumu yağı,yarım ölçek domates tohumu yağı ve yarım ölçek mavi kantaron yağı karıştırılıp elde edilen karışım gece yatmadan önce tatbik edilir.

4-Traş sonrası ve ağda sonrası tahrişlere karşı bir ölçek soğuk pres bamya tohumu yağı ve yarım ölçek soğuk pres domates tohumu yağı karıştırılıp cilde bastırmadan yedirilir.

Domates tohumu yağının saç bakımdaki uygulaması ise bir ölçek kara turp tohumu yağı,bir ölçek skualen ve 1/4 ölçek soğuk pres domates tohumu yağı karıştırılıp duş öncesi saç ve saç derisine az miktarda yedirilip saçta yaklaşık bir saat bekletildikten sonra saçtan yıkanarak arındırılır.

28 Eylül 2015 Pazartesi

Şimşir Ağacı

Şimşir Ağacı-Buxus Sempervirens



Halk arasında şümşür ve cımcır olarakta bilinen şimşir ağacı ülkemiz genelindeki tüm bölgelerimizde ormanlarda yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek park ve bahçelerde de süs ağacı olarak yetiştirilir.Bodur bir yapıya sahip olan şimşir ağacı yaklaşık 1-2 metre büyüklüğünde olup yaprakları sert ve uçları köşelidir.Ağaç gövdesi sarı renkte ve kışın yapraklarını dökmeyen bir yapıya sahiptir.İlk baharda sarı renkte çiçekleri açar bu çiçekler yaz aylarında kiraz büyüklüğünde meyveye dönüşür.

Şimşir ağacı baş ağrısına,idrar söktürmeye,ateşi düşürmeye,balgam söktürmeye,safra söktürmeye,saçları kuvvetlendirmeye ve saç dökülmesini engellemeye,sıtmaya ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılmaktadır.
Yaprakları ,kabuğu ve dalları kaynatılarak suyu içilir bu su ile saçlar yıkanır.

BU BİTKİ AZ,DA OLSA ZEHİRLİ OLUP DAHLİ TÜKETİMİNDE DOZUNDA VE UZMANINA DANIŞILARAK KULLANILMALIDIR...!

4 Ağustos 2015 Salı

Çilek Yaprağının Faydaları




Çilek Yaprağının Faydaları; 
Severek tükettiğimiz meyvelerden olan çileğin faydalarını bilmeyenimiz yoktur.Peki ‪#‎çilek‬ ‪#‎yaprağı‬ nın faydaları hakkında fikriniz var mı?
Çilek yaprağı çok iyi bir kan temizleyicidir.Gerek kandaki yağı gerekse iltihabı çok iyi temizler.Çilek yaprağı ayrıca ‪#‎karaciğer‬ hastalıkları, ‪#‎egzama‬ hastalığı ve ‪#‎böbrek‬ taş ve kumunu düşürmeye ve oluşumunu engellemeyede faydalıdır.İdrar söktürücü ve ‪#‎ödem‬ attırıcı özelliğide bilinen etkilerindendir.Hazırlanışı gölgede kurulan yaprakların diğer ‪#‎bitki‬ ‪#‎çay‬ ları gibidir.Ayrıca lapası egzamalı bölgelere sarılabilir suyu ile sorunlu bölgeler silinir.

8 Mart 2015 Pazar

Şeytantersi Nedir Faydaları Nelerdir

Şetrantersi-Gummi Asa Foetida

Halk arasında şeytan pisliği,hıltıt ve haltis isimleriylede bilinen şeytantersi ülkemizde yetişmez.Kuzey Afrika ülkeleri,Afganistan ve Orta Asya ülkelerinde yabani olarak yetişen boyu 2-3 metre civarında bir ağaçtır.Kökleri kalın yaprakları parçalı olan şeytan tersinin çiçekleri sarı renktedir.İki cinsi olan şeytantersinin bir tanesi çok güzel diğeri ise çok kötü ve ağır bir kokuya sahiptir.Kahverengi renkte olan reçinesi kullanır bu reçine ağacın gövdesi çizilerek elde edilir.



Şeytantersi genel olarak sinir sistemini düzene koymak için,vücuda ferahlık vermek,mide bağırsak gazları,hazımsızlık,bağırsak parazitleri,ses kısıklıüı,bayılanları ayıltmak,sara nöbetleri,siğilleri yok etmek,saç kıran ve kafada oluşan şişlikler için kullanılmaktadır.

Nohut büyüklüğünde hap gibi yutulur,öğütülüp bal yada pekmeze karıştırılıp yenir,bala karıştırılıp ktem gibi şişlik ve urlara sürülür,çam sirkesi ile karıştırılarak saç kıran ve siğilde kullanılır.

4 Mart 2015 Çarşamba

Şevketi Bostan Nedir Faydaları Nelerdir

Şevketi Bostan-Cnicus Benedictus

Şevketi Bostan halk arasında Bostan Otu,Mübarek Dikeni ve Akkız isimleriyle de bilinen ve ülkemizin her bölgesinde yabani olarak dağ etekleri,boş araziler ve kumluk arazi tipi topraklarda kendiliğinden yabani olarak yetişen dikenimsi bir bitkidir.

Boyu yaklaşık 25-50 cm. arasında tek sap üzerinde büyüyen kenarları ve yaprakları dikenli Mayıs ayından sonra sarı renkte çiçekleri olan şevketi bostanın kökleri ise beyaz renktedir.



Şevketi bostan genel olarak vücuttan toksinleri atmaya,mikrop kırıcı özelliği ile antiseptik olarak kullanılır.Şevketi bostan otunun diğer bazı faydaları ise şunlardır.Ateş düşürmeye,harici yaraların iyileşmesine,mide bağırsak hastalıklarına,kurdeşene,sarılık ve karaciğer rahatsızlıklarına,idrar yolları enfeksiyonlarına,basura,ruhsal ve bedensel yorgunluğa,burun kanamasını durdurmaya ve sinir sistemini düzene koymaya faydalıdır.

Şevketi bostan taze olarak yemeği pişirilerek,salatası yapılarak yenildiği gibi,kaynatılıp suyu içilir,harici olarak lapası yapılır kurutlup öğütüldükten sonra bal yada pekmeze karıştırılarakta yenilebilir.

26 Ocak 2015 Pazartesi

Chia Çekirdeği (Tohumu) Faydaları

Chia tohumu (çekirdeği) Nedir Faydaları Nelerdir 


Chia, Salvia Hispanica olarak adlandırılan, nane ailesinden ada çayına benzer bir bitkinin tohumudur. Aztekler döneminde en önemli besin kaynağı olarak tüketilen bu tohum, Meksika ve Guetemala topraklarından geliyor.Ülkemizde de tohumu ekilere yetiştirilebilmektedir.

Somon balığından daha fazla Omega-3, sütten daha fazla kalsiyum, yeşil çaydan daha fazla antioksidan, ıspanaktan daha fazla demir içeren bir besin kaynağıdır.
 Chia çekirdeği oranda vitamin, lif, protein, mineral ve Omega-3 yağ asidi içerir. Chia tohumu aynı zamanda çok kuvvetli bir antioksidan. Kalsiyum bakımından zengin, Omega-3’ün ise tam manasıyla deposu olduğunu söyleyebiliriz. Sütten neredeyse 5 kat daha fazla kalsiyum içeren bu mucizevi besin, deniz somonuyla aynı oranda Omega-3 almamızı sağlıyor.

100 gr Chia tohumunda bulunan önemli maddeler ve değerleri şöyle: 
  • Protein (20,7 gr)
  • Yağ (32,8 gr)
  • Lif (41,2 gr)
  • Karbonhidrat (41,8 gr)
  • Kalsiyum (714 mg)
  • Demir (16,4 mg)
  • Vitamin B1 (0,18 mg)
  • Vitamin B2 (0,04 mg)
  • Vitamin B3 (613 mg)


Chia tohumu fonksiyonel bir yiyecektir çünkü tıpkı fonksiyonel meyveler gibi, o da maksimum miktarda besleyici özelliğe sahip olup, minimum kalori içerir.

Hemen hemen iyi bildiğimiz "keten tohumuyla" aynı özelliklere sahiptir fakat onun tersine Chia tohumunun faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için öğütmeniz gerekmez. Chia'nın besinsel özelliklerine baktığımızda lif, omega yağ asitleri, kalsiyum, antioksidan ve protein dahil olmak üzere bir çok sağlık öğesi görürüz. 

Önerilen günlük lif tüketim miktarı 20-35 gram arası olmasına rağmen, ne yazık ki insanlar günde ortalama 12-15 gram lif tüketmektedir. Chia tohumu 28 gramlık (1 t.k) içeriğindeki 11 gram life göre, tek bir porsiyonda günlük önerilen lif ihtiyacınızın %42sini karşılamaya yeterli olur. Lif, sağlığın her yönü için hayati bir besindir ve özellikle kilo kaybı ve sindirim için çok yararlıdır. Lifler sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur ve sindirim sistemindeki sıvıları genişleterek tok hissetmenizi sağlar.

Chia tohumu kendi ağırlığını 12 kez absorbe eder ve böylece iştahınızı frenlemeye yardımcı olur. Bu nedenle günlük beslenme programına ekleyeceğiniz 28 gramlık (1t.k) bir Chia tohumu, kalori alımınızı azaltır ve yiyeceklerin enerji yoğunluğunu düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda lif alımınızı ikiye katlar.

En favori Chia tohumu tüketimim Yulaf üzerine, yoğurt üzerine ve meyve karışımlarına eklenen tariflerdekilerdir. Chia'nın fonksiyonel tohum durumuna katkıda bulunarak, Chia tohumunda somondan daha fazla omega-3 yağ asidi bulunduğunu söylemem gerekir. Chia, herhangi bir yiyeceğe göre çok daha fazla omega-3 kaynağı barındırır. Aynı zamanda yüksek miktarlarda omega-6 içerir. Her insan, beslenmesinde bu bu esansiyel yağ asitlerinden yüksek miktarlarda tüketmelidir çünkü EFA'lar (esansiyel yağ asitleri) yeni hücreler oluşturmak ve vücudun çeşitli işleyişlerini düzenlemekle görevlidir ve vücudumuz bu görevleri tek başına yapamaz.

Aynı zamanda kalp sağlığı, güzel bir cilt ve tırnaklar için idealdir. Chia tohumu aynı zamanda kalsiyum içerir ve aslında her 28 gramında ihtiyacınız olanın %18'ini karşılar. Bu da yağsız süte göre 3 kat daha fazla miktarda kalsiyum içerdiğini göstermektedir. Çoğu kişi -özellikle vejeteryan olanlar veya süt ürünü tüketmeyeler- kalsiyumu yeterli miktarda almıyor. Kalsiyum eksikliği osteoporoza neden olur. Bu hastalık 10 milyondan fazla yetişkinin karşı karşıya kaldığı bir sağlık problemi olup, hastalığa sahip kişilerin %80'i kadındır. 

Sonuç olarak bu küçük tohum paketleri büyük besin kaynaklarıyla doludur. 

Kullanımı: Çiğ olarak hemen hemen her yiyeceğin üzerine ekleyebilirsiniz. Meyve karışımlarına, çorbalara, yoğurda ve yulafa...

• Genel yararları
• Enerji ve direnç sağlar
• Bağışıklığı güçlendirir
• Kilo vermeye yardımcı olur
• Kan şeker seviyelerini normalize eder
• Kalın bağırsağı temizler
• Toksinlerden arınmanızı sağlar
• Enflamasyonu azaltır
• Sindirimi sağlar
• Diz ve bacak ağrılarına iyi gelir
• Hiperaktiviteye iyi gelir
• Eklem ağrılarına iyi gelir
• Tırnakların ve saçların sağlıklı uzamasını sağlar.



Chia Tohumu Nasıl Kullanılır Nasıl Yenir
Chia Tohumu bütün yada öğütülmüş olarak tüketilebilir.İsteğe göre öğütülmüş yada tane halindeki 1 tatlı kaşığı chia çekirdeği sabah yoğurda karıştırılarak tüketildiğinde posalı bir besin olduğu için diyette kişinin daha fazla süre tok kalmasına yardımcı olur.Yine chia tohumu salatalara serpilerek tüketilebileceği gibi pilav yada dolma içlerinede karıştırılıp yenilebilmektedir.Chia tohumunun yemeklerde tad bozma gibi bir etkisi yoktur.
Ayrıca chia çekirdeği diyet hamur işlerinin içinde öğütülmüş olarak yada tane halinde poğaça v.s. hamur işlerinin üzerinede tıpkı haşhaş gibi serpilerek tüketilebilmektedir.
Chia çekirdeği vücutta detoks için ve yine açlık hissini bastırmak için şu şekilde de kullanılabilir;
2 tatlı kaşığı chia çekirdeği 1 subardağı ılık suda 10 dakika kadar bekletildikten sonra hem su içilir hemde içine ilave ettiğiniz chia tohumu yenir.Böylelikle suda şişen chia tohumları sizi daha fazla tok tutacaktır.Tabi chia tohumu sadece zayıflama amacıyla kullanılmaz içerisindeki vitamin ve minerallerden de isitfade etmek amacıyla tüketilir.Aşağıda resimde görüldüğü üzere chia tohumu çeşitli meyve kokteyllerinin ve pürelerininde içine karıştırılarak tüketilir.Böylelikle chia çekirdeği ile çeşitli lezzetlerde elde edilebilir