3 Aralık 2013 Salı

Kestane ve Kestanenin Faydaları

Kestane-Folium Castanea Sativae

Kestane halk arasında Kara Kıllı,Kara Kabak ve Hingiç isimleriylede bilinir.Ülkemizde genellikle Karadeniz,İç Anadolu ve Marmara bölgelerimizde ormanlarda yetiştirilir.Ağacın boyu yaklaşık 10-15 metre arasında kalın gövdeli ve uzun ömürlüdür.Suya dayanıklı olan bu ağacın yapraklarıda iri olup yaklaşık 10-15 cm civarındadır.Mayıs ve Haziran aylarında kırmızı beyaz renkte çiçek açar,meyveleri sonbaharda olgunlaşır bu meyvelerin dışı koyu kahve renginde içi beyazdır.




Kestane damar sertliğine,yüksek tansiyona,kansızlığa,karaciğer hastalıklarına,kan dolaşımını düzene koymaya,adet kanamalarını durdurmaya,basura,sinüzite,romatizmaya,ishali kesmeye ve zehirlenmelere karşı faydalıdır.

Taze filizleri,kabukları ve dalları kaynatılarak suyu içilir.Meyveleri pişirilip yada çiğ olarak yenir.Çok güzel bir soba üzerinde patlatma nostaljisi vardır :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder