22 Aralık 2013 Pazar

Kiraz ve Kirazın Faydaları

Kiraz-Prunus Avium

Ülkemizde her bölgede bahçelerde yetiştirilen kiraz ağacının boyu 5-20 metre arasında gövdesi koyu bordo renkte olup ilk baharda beyaz renkte çiçek açar.Çiçekler yaz başlarında tek sap üzerinde meyveye dönüşür meyveler olgunlaştıkça kırmızı renk alır.Fayat bir kaç renktede kiraz türü mevcuttur.Yaz ortalarında ağacın gövdesinden akan usare(reçine)ilaç sanayinde kullanılan önemli bir usaredir.




Kiraz genel olarak kabızlığa,kanı sulandırmaya,rahim akıntı ve iltihabına,uykusuzluğa,ödem atmaya,ateşi düşürmeye,idrar yolları hastalıklarına,karaciğer şişliğine,sivilceleri gidermeye,kanı temizlemeye,bağırsak parazitlerine,anne sütünü çoğaltmaya,gribal enfeksiyonlara,kalbi güçlendirmeye, ve adale ağrılarına faydalıdır.

Meyvesi taze taze yenir,ağacın usaresi(akıntısı)yutulur,sapları kaynatılarak suyu içilir.
Şeker hastalarının gönül rahatlığı ile tüketebilecekleri nadide bir meyvedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder