16 Aralık 2013 Pazartesi

Kızılcık Meyvesi Ve Faydaları

Kızılcık-Fructus Corni Maris

Kızılcık halk arasında kiren,kevren,çum,eyir ve zağaol isimleriylede bilinen ve ülkemizde orman içlerinde ve dağlarda kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi tarla ve bahçelerde de yetiştirilmektedir.Kızılcık ağacı çalı görünümünde boyu yaklaşık 5-7 metre civarında olup bahar aylarında yapraklardan önce sarı renkte çiçekleri olan bir ağaçtır.Meyveleri yumurta şeklinde kuşburnuna benzeyen tüysüz,çekirdekli ve kırmızı renktedir.Sonbaharda olgunlaşan meyveler ekşi ve buruk bir tada sahiptir.





İshali kesmeye,bağırsak parazitlerini gidermeye,ağız yarasına,mideyi güçlendirmeye,ateşi düşürmeye,harareti gidermeye,yara ve kaşıntıları gidermeye,kanı sulandırmaya,kanı temizlemeye,safrayı düzene sokmaya ve bağırsak gazlarına faydalıdır.

Meyveler taze olarak yenilir,kaynatılarak suyu içilir,lapası harici yaralara sürülür,ağacın yaprakları kaynatılarak suyu içilir,marmelatı yapılarak yenilir.
KIZILCIK MEYVE VE AĞACI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder