Güve çiçeği olarakta bilinen lavanta Akdeniz,Ege,Marmara ve Güney Anadolu bölgelerimizde kurak ve açık arazilerde kendiliğinden yetiştiği gibi ekimi yapılarak tarla ve bahçelerdede yetiştirilmektedir.Başak şeklinde ve boyu 50-80 cm.arasında olup arpa görünümünde açık gri renkte bir bitkidir.Yaprakları çam yaprağına benzer baharda bitkinin uç kısımlarında mor ve mavi renkte çiçekleri açar.Kendine has keskin ve hoş bir kokusu vardır.
Lavantanın mikrop öldürücü özelliği çok yüksektir.İdrar söktürmeye,karaciğere,astım,bronşit ve nefes darlığına,grip ve enjine,ergenlik sivilcelerini kurutmaya,zehirli böcek sokmalarına,harici yaralara,saç dökülmelerine,kabızlığa,idrar yolları iltihabına,bağırsak parazitlerine,gut hastalığına,romatizma,siyatik ve adale ağrılarına,kekemeliğe,dil felcine,cilt güzelliğine,uykusuzluğa,kötü kokuları yok etmeye,güveleri kovmaya ve güve oluşumunu engellemeye,safra söktürmeye ve sarılığa faydalıdır.
Kaynatılarak suyu içilir,harici olarak lapası yada yağı ağrılı bölgelere sürülür.Buharına durularak cilt için bakım yapılır,sivilceli bölgeler suyu ile silinir,suyu ile saçlar yıkanır.Tohumları öğütülüp bal yada pekmeze karıştırılıp yenir.
Lavantanın çiçekleri ve tohumları iyice olgunlaşmadan toplanıp güneş görmeyen bir ortamda kurutulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder