30 Ocak 2014 Perşembe

Mersin Yaprağı ve Meyvesinin Faydaları

Mersin Yaprağı-Folium Myrti

Halk arasında Murt,Hambeles ve Elduran olarakta bilinen yaban mersini ülkemizin Akdeniz,Güney Anadolu ve Kardeniz bölgelerinde yabani olarak orman içleri,yol kenarları ve açık alanlarda yetiştiği gibi bahçelerde ekimi yapılarakta yetiştirilir.Boyu yaklaşık 1-3 metre arasında olup ilkbaharda beyaz renkte çiçekleri açar.Yaprakları sert ve ucu sivri üst yüzü parlak yeşil renkte yaprak altı ise daha mattır.Sonbahara doğru meyveleri oluşur yuvarlak ve üzüm tanesine benzeyen meyveler yeşil renkten olgunlaştıkça siyah renge dönüşür buruk ve kekremsi bir tadı vardır.


Gözü güçlendiröeye,göz iltihabına,şeker hastalığına,ishali kesmeye,sivilcelere,rahim ve makat sarkmalarına,saçı kuvvetlendirmeye,vücuttan toksinleri atmaya,adale ve kas ağrılarına,ur ve çıbanlara,nefes darlığı ve astıma,basura,ağız kokusuna,bel soğukluğuna,idrar yolları ve böbrek iltihabına,rahim akıntı ve iltihabına,orta kulak iltihabına,kulak ağrısına,pankreas ve karaciğer rahatsızlıklarına,bağırsak sancılarına ve felce faydalıdır.

Meyvesi taze olarak yenir,meyveler öğütülüp bal pekmez ile yenir,kompostosu yapılır,yaprakları ve çiçekleri kaynatılarak suyu içilir,lapası harici olarak sürülür,yağı harici olarak felç için sürülür.


Bazı satış mağazalarında kırmızı ve bordo renkte üzeri glikozlu ürünler kesinlikle YABAN MERSİNİ DEĞİLDİR.Kanadadan gelen glikozlanmış(şekerli)bir meyve olup kesinlikle şifasıda yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder