Soğan-Allium Cepa
Soğan ülkemizin her bölgesinde tarla ve bahçelerde yetiştirilen ve bir kaç türü olan temel besin kaynağı olan sebzelerdendir.Yaprakları yeşil ve kaygan,olgunlaşan yumrusu yuvarlak ve oval şeklinde olup bir kaç çeşidi vardır.Tohumları sonbaharda olgunlaşır bu tohumlar yuvarlak ve 3-4 mm. büyüklüğünde olup baş soğan bu tohumdan elde edilir.Taze yeşil soğan ise arpacık yada ıska denilen 1-2 cm. büyüklüğündeki tuhum soğandan elde edilmektedir.
Soğan gıdaların baş tacı olarak bilinir ve sofralarımızdaki hemen hemen her yemeğin içinde ve salatalarda yer alan temel gıda maddelerindendir.Binlerce yıldır her derde deva olarak kullanılan soğanın başlıca faydaları ise şunlardır;vücuttan toksinleri atmaya,cilt güzelliğine,kan pıhtılaşmasını önlemeye,akciğer ve karaciğer hastalıklarına,harici ur ve çıbanlara,kıl dönmelerine,diş etlerini beslemeye,astım bronşite,cinsel gücü artırmaya,iştah açmaya,böbrek ve idrar yolları enfeksiyonlarına,romatizma,adale ve kas ağrılarına,zihin yorgunluğuna,unutkanlığa ve vücutta hücre yenilemeye faydalıdır.
Pişirilip yemeği yapılır,sıkılarak suyu içilir,salatalarda yenir,pişirilip lapa halinde çıban ve urlara sarılır,tohumu bal yada pekmezle yenir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder