Soya Fasulyesi-Soya Hispida
Soya Fasulyesinin anavatanı Amerika kıtası olmasına karşın ülkemizde de Akdeniz,Ege,Güney Anadolu bölgelerinde sıcak iklimlerde yetiştirilmektedir.Besinde değeri çok yüksek olan Soya Fasulyesi etten fazla besleyici ve faydalı bir bitki olup bezelyeye benzeyen oval,yassı ve parlak meyvesi taze olarak fazla kullanılmaz daha siyade kurutulmuş hali tercih edilir.Et değerinde protein ihtiva eder.Çok yağlı olan meyvelerinden elde edilen yağı yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır.
Başlıca faydalarını şöyle sıralayabiliriz;vücuda kuvvet vermeye kötü kolestereolü düşürmeye,damar tıkanıklıklarına,damarları açmaya,sinir sistemini düzene koymeye,cinsel gücü artırmaya,saçları kuvvetlendirmeye,yaşlanmayı geciktirmeye,saç dökülmelerine,kan akışını hızlandırmaya,hücre yenilemeye,zihin yorgunluğuna,karaciğer fonksiyonlarını düzene koymaya,cilt güzelliğine,kas geliştirmeye,adale ve kas ağrılarına faydalıdır.
Soya yağı sofralarda kullanılır,tohumlarının yemeği yapılıp yenir,tazesinin sütü elde edilip içilir,öğütülüp bal yada pekmele yenir,lapası haricen ağrılı bölgelere sarılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder