22 Ağustos 2014 Cuma

Somak(Sumak) Ve Faydaları

Somak-Folium Fhois Coriariae




Somak halk arasında sumak,tatari,tutum,mavru,tetere,tadım,teti ve tırımlı gibi çeşitli isimlerlede bilinen ülkemizin genel olarak her bölgesinde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek tarlalarda da yetiştirilir.Çalı görünümlü ve 3-4 metre boyunda bir bitki olup daha çok ılık ilkimleri,kurak ve güneşli bölgeleri sever.Yaz kış yapraklarını dökmez,yaprakları tüylü,kenarları tırtırtı açık yeşil ve kül rengindedir.Çiçeklerini yaz başında açar Ağustos ayından itibaren üzüm salkımı gibi mercimek büyüklüğünde meyveleri oluşur.Bu meyveler olgunlaştıkça kızar mor ve kırmızı rengi alır.Meyvelerin içi çekirdekli dışı ise şeffaf görünümlüdür.Özellikle salatalarda,mantı ve makarna yemeklerinde baharat olarak kullanıldığı gibi aşağıdaki faydalarından da yararlanılır.
Sumak çok güçlü antiseptik etkiye sahip olup,iştahsızlığa,hazmı kolaylaştırmaya,şeker hastalığına,kanı sulandırmaya,ateşi düşürmeye,soğuk algınlığı ve gribe,gözü güçlendirmeye,böbrek ve idrar yolları iltihap ve kumuna,göz nezlesine,romatizma ve adale kas ağrılarına faydalıdır.




Tohumları öğütülüp yemeklerde kullanılır,kaynatılarak suyu içilir,suyu harici olarak ağrılı bölgelere sürülür,yaprakları kurutulup demlenerek çay gibi içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder