Mandalina-Citrus Nobilis
Ülkemizin Ege,Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerinde bahçelerde yetiştirilen mandalina ağacı yaklaşık 3-5 metre boylarında,yaprakları koyu yeşil ve uçları sivri oval şekildedir.Baharda kokulu ve beyaz renkte çiçekleri açan mandalina ağacının meyveleri yaz aylarında oluşmaya başlar önceleri yeşil renkte olan meyveler kışa doğru olgunlaştıkça turuncu rengi alır.Meyveler yuvarlak sulu ve liflidir.
Mandalina mikrop öldürücü,ateş düşürücü,kanı sulandırıcı özelliklerinin yanısıra sinir sistemini düzene koymaya,kuvvet vermeye,ergenlik sivilcelerine,cildi güzelleştirmeye,soğuk algınlıklarına,romatizmaya,adale ve kas ağrılarına faydalıdır.
Meyveleri taze taze yenir.Çiçeği ve yaprakları kaynatılıp suyu içilir.Çiçekleri kurutulup öğütülerek bala pekmeze karıştırılıp yenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder