Menekşe Çiçeği-Herba Violae Trisoloris
Menekşe çiçeği ülkemizin her bölgesinde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir.Birkaç çeşidi olan menekşenin gövdesi parçalı ve köşeli olup dallarının içi boştur,taç yapraklı ve sapsız olan menekşenin sapları uzun olup,üç köşeli dantel gibi 3-5 cm. büyüklüğünde kendine has kokulu çiçeği vardır.İlkbaharda açan çiçeklerinde çeşitli renkleri vardır.
Menekşe çiçeği ateş düşürmeye,soğuk algınlığına,grip ve nezleye,sinir sistemini düzene koymaya,uykusuzluğa,vücudu rahatlatmaya,vücuttaki toksinleri atmaya,öksürüğe,egzama ve kaşıntıya,cilt hastalıklarına,saçları güçlendirmeye,saçlara ışıltı ve canlılık vermeye,adale ve kas ağrılarına,bağırsak tembelliğine,idrarı artırmaya,kanı temizlemeye,rahim iltihabına,gözü güçlendirmeye ve mesane sancılarına faydalıdır.Menekşe güçlü bir antiseptik olup mikrop öldürücü özelliği vardır.
Çiçek ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir,çiçekleri kurutulup öğütülerek bal ile karıştırılıp yenir.Suyu ile saçlar ve cilt yıkanır,yağı saç ve cilt güzelliği için kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder