Marul-Herba Lactucae Sativae
Marul ülkemizin her bölgesinde tarla ve bahçelerde ekimi yapılarak yetiştirilir.Bir kaç türü olan marul lahanagillerden olup,damarlı yapraklarının ortası sarı-beyaz dış yaprakları daha kalın koyu yeşil renkte ve hafif yağlıdır.İç yaprakları açık yeşil ve krem rengindedir.Olgunluk döneminden sonra sarı ve beyaz renklerde çiçek açıp tohuma dönüşür.
Marul vücudu nemledirip bedenin nem dengesinin korunmasında büyük fayda sağlar.Harareti ve susuzluğu giderir.Sinir sistemini düzene sokar,rahat uyumayı sağlar.Ağrı kesici,sakinleştirici,anne sütünü artırıcı ve kan yapıcı özelliği vardır.İdrar söktürmeye,meme şişlik ve ağrılarına,adet zorluğuna,mide iltihabına,baş ağrısına,şeker hastalığına,çıban ve urlara,şişlik ve ezilmelere,morluklara,cilt hastalıklarına,kaşıntılara,iştahsızlığa,ateşli hastalıklara,boğmacaya,basur memelerinin yok olmasına,adale ve kas ağrılarına faydalıdır.
Taze yaprakları yenir,kaynatılıp suyu içilir,lapası harici olarak çıbanlara,eziklere,basur memelerine sarılır,tohumları öğütülüp bal yada pekmezle yenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder