Melisa yaprağı halk arasında turunç otu,oğul otu,limon otu,temre otu,kovan otu,limon nanesi ve tatlı ranba isimleriylede bilinir.Ülkemizde Ege,Marmara,Akdeniz,Batı Karadeniz ve Güney Anadolu bölgelerinde rutubetli ve nemli arazilerde yetişir.Ballıbaba familyasından olan melisa otu 20-30 cm. arasında boyu,yapraklarının kenarları tırtıklı,bahar aylarında beyaz çiçek açan ve limoni kokusu olan bir bitkidir.Melisa yaprağı oğul otu ile karıştırılır ikisi farklı bitkilerdir.
Melisa yaprağı strese,mide hastalıklarına,kalp damar hastalıklarına,dıştaki yaralara,kanı sulandırmaya,yüksek tansiyona,sindirim sistemine,hazımsızlığa,baş ağrısına,ateşi düşürmeye,iştah açmaya,astım,bronşit ve nefes darlığına,hafızayı kuvvetlendirmeye,kulak ağrısına ve uykusuzluğa faydalı olup uyarıcı ve ferahlatıcı bir etkiye sahiptir.
Yaprakları,dalları ve çiçekleri kaynatılıp suyu içilir,kurusu demlenip içilir,lapası harici yaralara ve kulak ağrısında kullanılır.Kurutulup öğütülerek balla yenir,suyu ile banyo yapılır.
ORİJİNAL MELİSA YAPRAĞI VİDEOSU;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder