Maydanoz-Petroselinium Sativum
Maydanoz ülkemizin her bölgesinde tarla ve bahçelerde ekilerek yetiştirilen boyu yaklaşık 25-30 cm. büyüklüğünde yeşil parçalı yapraklı,kenarları saplı ve şemsiye biçiminde yaprakları toplu halde bulunan bir bitkidir.Ağustos ayında beyaz renkte çiçek açar ve kendine has bir kokusu ve tadı vardır.
Yemek ve salatalarda bolca kullanılan maydanoz bol miktarda C vitamini içerir.Böbrek ve idrar yolları iltihaplarına,idrar söktürmeye,zekayı geliştirmeye,uykusuzluğa,böbreklerde kum düşürmeye,kilo vermeye,ateşi düşürmeye,adet düzensizliğine,karaciğere,sarılığa,egzamaya,selülite,mazımsızlığa,romatizma
siyatik ve adale ağrılarına,bel soğukluğuna,astım ve bronşite,
balgam söktürmeye,zehirli böcek sokmalarına,harici ur ve şişliklere,
saçları beslemeye,kan şekerini düşürmeye,gözdeki mikropları öldürmeye,anne sütünü çoğaltmaya ve ağız kokusuna faydalıdır.
Taze olarak yemek ve salatalarda yenir.Kaynatılarak suyu içilir,lapası harici olarak kullanılır,suyu ile saçlar yıkanır,yağı ile saç ve cilt bakımı yapılır.Tohumları bala karıştırılıp yenir.
Hamilelik döneminde çok fazla tüketilmemelidir düşüğe sebep olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder