2 Aralık 2013 Pazartesi

Kereviz Kökü Ve Faydaları

Kereviz-Fructus Apium Graveolens

Kereviz halk arasında Bendik ve Tatlı Gerdeme isimleriylede bilinir.Ülkemizde rutubetli ve suyu tuzlu olan alanlarda özellikle orman içlerinde kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek tarla ve bahçelerdede yetiştirilmektedir.Açık yeşil  ve beyaz renklerde çiçek açan kereviz yaklaşık 30-40 cm büyüklüğünden maydanozgillerden bir bitki olup yaprakları tek sap üzerindedir.Kökü patates şeklinde üzeri pütürlü,koyu gri renkte ve kalın kabuklu yumru şeklindedir.Kabuğu soyulduktan sonra içinden sert,beyaz ve lifli kendine has kookulu ve lezzetli olan meyvesi çıkar.

Saç dökülmelerine,prostata,sperm çoğaltmaya,cinsel gücü artırmaya,sinirleri kuvvetlendirmeye,idrar yolları ve rahim iltihabına,gut hastalığına,romatizmaya,ateşi düşürmeye,şeker ve tansiyona,akciğer ve karaciğer hastalıklarına,guatıra,ses kısıklığına,vücuttaki morartıları gidermeye,cilt hastalıklarına,sara hastalığına,baş ağrılarına ve mide gazlarına faydalıdır.




Kökü pişirilerek yemeği yapılır,kökünün suyu haricen saç ve ciltte kullanılır.Kabukları ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir,tohumları öğütülerek yenir yada kaynatılıp suyu içilir.
Porostat için özellikle hazanbel köküyle birlikte kereviz tohumunun kaynatılarak elde edilen suyu oldukça faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder