Lahana-Folium Brassicae Oleraceae
Ülkemizin her bölgesinde tarla ve bahçelerde ekimi yapılarak yetiştirilen lahana yuvarlak top halinde bir görünüme sahip olan bir kış sebzesidir.Sonbaharda dört taç yaprağı olan çiçekleri olup.Dış yaprakları geniş,kalın damarlı ve yeşil renktedir.Birbirine sarılı yaprakları iç kısma doğru beyazlaşır.Tohumları ufak ve siyah renkte besin değeri yüksek bir sebzedir.
Soğuk algınlığına,gribe,kansızlığa,idrar söktürmeye,vücuttan toksinleri atmaya,romatizma ve siyatiğe,adale ağrılarına,kramplara,karaciğere,sarılığa,astım ve nefes darlığına,ses kısıklığına,iştah açmaya,bağırsaklardaki parazitleri yok etmeye,zehirli böcek sokmalarına,yanıklara,yaralara,kanı temizlemeye,gut hastalığına,basura,rahim iltyihap ve akıntılarına,anne sütünü çoğaltmaya,kabızlığı gidermeye,kandaki şekeri düşürmeye,morluklara ve cinsel gücü artırmaya faydalıdır.
Yemeği,salatası yapılıp yenir.Suyu sıkılıp içilir,lapası harici yara,yanık ve ağrılı bölgelere sarılır.Tohumları öğütülüp bala karıştırılıp yenir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder