Kuzu Kulağı-Herba Rumicis Acetosellae
Kuzu Kulağı bitkisi halk arasında ekşi ot,ekşi kulak ve turşu otu isimleriylede bilinir.Kuzu kulağı ülkemizde her bölgede orman içlerinde,açık arazilerde ve sulak yerlerde yabani olarak yetiştiği gibi ekimi yapılarak bahçelerdede yetiştirilmektedir.Gövdesi kırmızımsı yaprakları küt ve sivridir.Boyu yaklaşık 30-40 cm civarında olan kuzu kulağıının yaz başında toplu halde açan çiçekleri önce yeşil daha sonra kırmızıya dönüşen bir renk alır.Yaprakları tüysiz damarlı,geniş ekşi ve buruk bir taddadır.
Vücuda kuvvet vermeye,anne sütünü artırmaya,safra söktürmeye,bağırsak sancılarına,sıtmaya,rahim iltihap ve akıntılarına,soğuk algınlığına,adet dönemini düzene sokmaya,mesane tıkanıklığına,çıban,ur ve şişliklere,ergenlik sivilcelerine,ateş düşürmeye,sarılığa ve karaciğere faydalıdır.
Kaynatılarak suyu içilir,lapası harici çıban ve urlara kullanılır.
Romatizma ve böbrek hastaları fazla tüketmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder