Kuşburnu halk arasında Gül Elması,İt Burnu,Yaban Gülü,Öküz Gözü,Civil ve Askil isimleriylede bilinir.Ülkemizin her bölgesinde dağlık arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Gülgiller familyasından olup boyu 2-3 metre civarında ve çalı görünümlüdür.Dalları dikenli yaprakları yeşil çiçekleri,beyaz,pembe,kırmızı ve sarı renklerdedir.Bahar ayında açan çiçekleri yazın meyveye dönüşür oval ve yeşil renkte olan meyveler sonbaharda olgunlaşarak kırmızı renk alır.Meyvelerin içi çekirdekli ve tüylüdür.
C Vitamini açısından oldukça zengin bir meyve olan kuşburnu,idrar söktürmeye,soğuk algınlıklarına,gribe,idrar söktürmeye,vücut hararetinin düşürülmesine,halsizliğe,uykusuzluğa,harici yaralara ve kanamayı durdurmaya,yanıklara,bağırsak parazitlerine,basura,böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarına,romatizma,siyatik ve adale ağrılarına ve karaciğere faydalıdır.Çekirdeklerinde bulunan gopo etken maddesi ise eklem yerlerindeki kireçlenmelere karşı faydalıdır.
Taze meyvesi yenir,kaynatılıp suyu içilir,marmelatı,reçeli ve kompostosu yapılır.Kökleri kaynatılıp suyu içilir.Lapası harici yaralara sürülür.Çekirdekleri öğütülüp bala karıştırılarak yenir.
KUŞBURNU VİDEOSU ;
KUŞBURNU SİRKESİ VE FAYDALARI
Kuşburnu ayrıca cilt güzelliğne çok faydalı olup özelliklede kuşburnu çekirdeği yağı göz çevresinde kullanılabilecek en mükemmel üründür.
YanıtlaSilKullanılacak kuşburnu çekirdeği yağı soğuk pres olmak kaydıyla göz çevresi bakımı için mükemmeldir.Fakat kuşburnu yağı diye satılan kuşburnu aromaları bu işe yaramaz,keçirdeğinden soğuk pres yoluyla elde edileni kullanılmalıdır.
Sil