Kenger otu halk arasında Kengi otu,kengir,meryem ana dikeni,yabani enginar ve dikenli ot olarakta bilinir.Ülkemizde İç Anadolu,Doğu Anadolu ve Toros dağlarında yabani olarak kendiliğinde yetişir.Boyu yaklaşık olarak 50-100 cm. arasında değişen kenger tek sap üzerinde yaprakları tüylü,çıplak dikenli,sütlü bir bitkidir.Yaz aylarının sonlarına doğru kırmızı renkte çiçek açar.Sonbaharda bitki tamamen kuruduktan sonra kökü kesilip akılılarak elde edilen sütü kurutularak sakız haline getirilir.
Böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,diş etlerini kuvvetlendirmeye,cinsel gücü artırmaya,sperm sayısını ve kalitesini artırmaya,saçları kuvvetlendirmeye,hazımsızlığa ve ishali kesmeye faydalıdır.
Sakızı çiğnenir yada yutulur.Yaprakları kaynatılarak suyu içilir.Tohumu öğütülkerek yutulur yada bal ve pekmez ile karıştırılarak yenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder