22 Aralık 2013 Pazar

Kişniş ve Kişnişin Faydaları

Kişniş-Fructus Coriandri 

Kişniş halk arasında Kinzi,Aşuti,Küzbara isimleriylede bilinir.Ülkemizde her bölgede yabani olarak yetiştiği gibi tarla ve bahçelerde ekimi yapılarakta yetiştirilmektedir.Sıcak ve sulu arazileri seven kişniş 50 cm civarında boyu olan yaprakları maydanoza benzeyen ancak daha nazik ve ince bir bitkidir.Çiçeklerini baharda pembe renkte açar.Bu çiçekler daha sonra mercimek büyüklüğünde yuvarlak ve krem renginde meyveye dönüşür.Yaprağının ve tohumunun kendine has hoş bir koku ve lezzete sahiptir.



Kişniş genel olarak iştah açmaya,mide gazı ve şişkinliklerine,ağız yaraları ve aftlarına,sindirim sistemi bozuklukları ve bağırsak tembelliğine,baş ağrılarına,cinsel gücü artırmaya,kansızlığa,doğumu kolaylaştırmaya,nefes darlığına,anne sütünü çoğaltmaya,şekere,karaciğeri güçlendirmeye  ve sinirleri yatıştırmaya faydalıdır.

Yaprakları taze olarak yenir,kaynatılarak suyu içilir,tohumları öğütülüp yemeklerde çeşni olarak kullanılır,bala karıştırılıp yenir.
Aftlar için tohumu kaynatılıp gargara yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder