Kuşkonmaz-Radix Asparagi
Kuşkonmaz halk arasında acı ot,kırgın otu,tilki şen ve kazan kulpu isimleriylede bilinir.Ülkemizin her bölgesinde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerekte yetiştirilmektedir.Genellikle orman içlerinde sulak arazileri seven kuşkonmazın gövdesi sürüngen olup toprak altındaki kuşkonmaz kökleri yenilir.Kırmızı renkte ve leblebi büyüklüğünde meyveleri vardır.Sarmaşık görünümlü yaprakları sizvri ve iğne uçlu olup yaz aylarında beyaz ve açık yeşil renkte çiçek açar.
A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Bağırsak tembelliğine,cinsel gücü artırmaya,spermi çoğaltmaya,idrar söktürmeye,kalp yetmezliğine,kanı temizlemeye,kan şekerini düşürmeye ve adale-kas ağrılarına faydalıdır.
Kökleri taze olarak yenir,pişirilerek yemeği yapılır,kaynatılarak suyu içilir,lapası haricen şişliklere kullanılır.
Fazlası idrar yollarını tahriş edebilir aşırı tüketmemek gerekir.
Kıbrısda tohumları siyahımsıdır.Müthiş bir yabani bitkidir.
YanıtlaSil