Keme-Terfesia
Keme halk arasında Tomalan olarakta bilinen bir mantar türüdür.Ülkemizde her bölgede rutubetli nemli yerlerde,meralar,ormanlar ve çayırlık alanlarda kendiliğinden yabani olarak yetişir.Yemek olarak pişirilip yenildiği gibi kurutulup ilaç olarakta kullanılır.İlkbaharda daha çok görülen ve toplanan bir mantardır.Kırmızı ete yakın proteine sahip çok besleyici bir özelliğe sahiptir.
Vücuda dinçlik vermeye,cinsel gücü artırmaya,sperm sayısını ve kalitesini artırmaya,kansızlığa,solunum yolları hastalıklarına,kaşını ve kurdeşene ve göz iltihabına faydalıdır.
Tazesi yemek olarak pişirilip yenir,kendi öz suyu sıkılarak göze bir kaç damla damlatılarak göz kaşıntısı ve iltihabına karşı kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder