Halk arasında Kan Otu,Koyun Kıran,Kılıç Otu,Binbirdelik Otu,Mayasıl Otu ev Yara otu olarakta bilinen kantaron çiçeği Doğu Anadolu bölgelerimiz dışında her bölgemizde yabani olarak dağlarda,orman içlerinde yetişir.Boyu yaklaşık 20-35 cm. arasında değişen Kantaron Çiçeği tek sap üzerinde karşılıklı taç yapraklı ve gövdesi üzerinde karşılıklı dizili haldedir.Haziran ayında sarı,kırmızı ve pembe renklerde çiçek açar.Çiçekleri gövde üzerinde toplu halde bulunur.Makbul olanı ve en çok kullanılanı Sarı Kantaron çiçeğidir.Toplandıktan sonra gölgede kurutulması şarttır.Tohuma dönmeden üzerindeki çiçekleri tazeyken toplanması gerekir.
Özellikle strese,mide bağırsak yaralarına,ülsere,böbrek ve idrar yolları iltihabına,böbrek kumlarına,astım ve bronşite,damar sertliğine,romatizma,siyatik ve adale ağrılarına,saç dökülmelerine,cinsel gücü artırmaya,yara ve yanıklara,ateş düşürmeye,ishali kesmeye ve sinir ucu iltihaplarına faydalıdır.
Kaynatılarak suyu içilir,kurusu demlenerek çay olarak içilir,öğütülüp bal ile yenir.Yağı harici olarak yaralara,yanıklara,ağrılı bölgelere ve saça uygulanır.
SARI KANTARON VİDEOSU ;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder