2 Kasım 2013 Cumartesi

Isırgan Yaprağının Faydaları ve Kullanımı


Isırgan Yaprağı-Folium Urticae
Ülkemizin her bölgesinde yabani olarak park bahçe ve orman içlerinde,dere kenarlarında,sulak arazilerde yetişir.Kültürel olarakta yetiştirilir.Çok yıllık bir bitkidir.Saplı yaprakları oval biçimde,kenarları dişli ve yeşil renktedir.Haziran-Eylül aylarında çiçekleri oluşur.Tohumları yaz aylarında olgunlaşır.Yaprakları yakıcıdır,birkaç cinsi bulunur.



Bitkinin tamamı kullanılır,kaynatılarak suyu içilir.Tohumu ve çiçeği kurutularak dövülür,toz haline getirilir,yutulur veya bala karıştırarak yenir.Taze yapraklarının salatası ve yemeği yapılır.








Kanı temizlemeye,kansere,hücre yenilemeye,idrar ve böbrek hastalıklarına,taş ve kumunu dökmeye,saçları beslemeye ve dökülmesini önlemeye,cinsel gücü artırmaya,kuvvet vermeye,kansızlığa,nefes darlığı ve astıma,basura,ishali kesmeye,burun kanamasına,şekeri düşürmeye, idrarı artırmaya,menepoza,rahim akıntısı ve ağrılarına,regil düzensizliğine,vücuttaki ödemin atılmasına ve kalp ağrılarına karşı kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder