Kavun-Cucumis Melo
Ülkemizin her bölgesinde tarla ve bahçelerde yetiştirilen kavunun bir kaç cinsi ve renkte olanı vardır.Geniş damarlı ve etli yaprakları olan kavun baharda sarı renkte çiçek açar.Yaz aylarında olgunlaşan meyvesi olgunlaştıkça tadlanır.Dışı kalın kabuklu içi sulu ve çekirdeklidir.
Kavunun kabuğu alına koyulduğunda göz yaşarmasını keser.Öksürük,nezle ve gribe,cinsel gücü artırmaya,kansızlığa,cilt güzelliğine,basur memelerine,böbrek kumları ve iltihabına,bağırsak tembelliğine ve cilt lekelerine faydalıdır.
Meyvesi taze olarak yenilir,çekirdekleri çitlenir,çekirdekleri öğütülüp balla yenir,çekirdeğinden elde edilen yağı cilde sürülür.
Kavunun yemek arasında yenmesi daha uygundur,şeker hastaları,yüksek tansiyon hastaları ve mide ülseri olanlar fazla yememelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder