Kasık Otu-Herniaria Glabra
Halk arasında Koyun otu,Etyaran otu ve Koyun baklası olarakta bilinen Kasık otu ülkemizde Akdenir,Ege,Marmara ve Güney Anadolu bölgelerimizde yabani olarak nemli ve sulu arazilerde yetişir.Turpgillerden olan Kasık otunun yaprakları etli ve kaşık gibi içe doğru kıvrıktır.Bahar aylarında beyaz renkte çiçek açar ve kendine has bir koku ve sert bir tada sahiptir.
Özellikle şeker hastalığı ve pankreas tembelliğine faydalıdır.Ateş düşürmeye,ishali kesmeye,böbrek iltihabı ve tembelliğine,romatizmal ağrılara,harareti gidermeye ve idrar yolları iltihabına faydalıdır.
Kaynatılarak suyu içilir,kurutulup öğütülen yaprak ve çiçekleri zeytin yağı ile karıştırılarak haricen yaralara ve ağrılı bölgelere sürülür.
Dahili olarak tok karna kullanılması daha faydalıdır.Yapraklarının küflü olmamasına dikkat edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder