8 Kasım 2013 Cuma

Karabiber ve Karabiberin Faydaları

Karabiber-Fructus Piperis Nigri

Anavatanı Uzak Doğu,Güney Amerika ve Hindistan olan Karabiber Ülkemizde ise çok az miktarda Akdeniz ve Ege Bölgelerimizde bahçe ve parkalrda süs ağacı olarak yetiştirilir. Fakat karabiber biyasası Uzakdoğu,Güney Amerika ülkeleri ve Hindistanın elindedir.Yaprakları merdiven şeklinde,iki taraflı saplı salkım halinde meyveleri yeşil,beyaz,kırmızı ve siyah renklerdedir.Meyveler yuvarlak ve yaklaşık 2-3mm. büyüklüğünde acı tadda ve keskin kokuludur.Ağacın yapraklarıda karabiber kokusundadır.Ağaç boyu yaklaşık 15-20 metre civarında olup kışın yapraklarını dökmez.









İştah açmaya,nefes darlığı,astım ve bronşite,gözü güçlendirmeye,grip ve soğuk algınlıklarına,cinsel gücü artırmaya,vücudu ısıtmaya,sinüzite,adale ve kas ağrılarına ve mide gazına faydalı olup güçlü bir uyarıcıdır.

Öğütülerek yemeklerde baharat olarak kullanılır,bala karıştırılıp yenir,tozu zeytin yağına karıştırılarak ağrılı bölgelere sürülür,burna çekilerek sinüzit için kullanılır.Yaprakları kaynatılarak suyu içilir.Kış hastalıklarında tane olarak ıhlamurun içine bir miktar atılıp kaynatılarak içilir.

NOT : FAZLA TÜKETİMİ MİDEYE ZARAR VEREBİLİR,KARACİĞERİ YORABİLİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder