7 Şubat 2014 Cuma

Meyan Kökü Ve Faydaları

Meyan Kökü-Radix Liquiritiae

Meyan kökü halk arasında Piyan,Meyan Balı,Ayı Kulağı,Tatlı Kök ve Boyan isimleriylede bilinir.Ülkemizde İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerimiz dışında diğer bölgelerimizde kumluk,nemli ve yumuşak arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Yaz aylarında mavi renkte çiçekleri açan meyan kökünün büyüklüğü yaklaşık 20-45 cm. arasında yaprakları tüylü çiçekleri salkım halindedir.Kökleri son baharda olgunlaşınca toplanır.Bu kökler koyu kahverenginde,çubuklar halinde ve içleri liflidir.Köklerin iç kısmı sarın renkte ve buruk bir taddadır.





Meyan kökü genel olarak astım,bronşit ve balgam söktürmeye,hazımsızlık ve sindirim sistemi bozukluklarına,kabızlığa,mide ülserine,ses kısıklığı ve ses güzelliğine,harareti kesmeye,göz hastalıklarına ve idrar yolları hastalıklarına faydalıdır.
Meyan Kökü tansiyonu yüselttiği için yüksek tansiyon hastalarının dikkatli kullanmaları gerekir.

Meyan kökü kaynatılarak şerbeti yapılıp içilir,fabrikalarda üretilen balı emilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder