18 Şubat 2014 Salı

Nergis Çiçeği Ve Faydaları

Nergis Çiçeği-Calendula Arvensis
Nergis Çiçeği halk arasında Öküz Gözü,Altıncık ve Zeren isimleriylede bilinen ve her bölgemizde dağlarda ve çayırlarda rutubetli yerlerde orman içlerinde kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi park ve bahçelerde kültüre edilerekte yetişitirilen bir bitkidir.Boyu 20 ile 60 cm.arasında değişen Nergis Çiçeği yumru şeklindeki soğanından elde edilir.Sivri uçlu mızrak şeklinde yaprakları olan nergis çiçeği ilkbaharın müjdecisi olrak bahar başlarında beyaz,krem ve sarı renkte kendine has hoş kokulu oval şeklinde ortası sarı ve taç şeklinde çiçekler açar.



Nergis Çiçeği bağırsak tembelliğine,yüzdeki çillere,erkeklik organının sertleşmesine,sara hastalığına,ciltteki şişlik,çıban ve urlara,baş ağrısına,sinir bozukluklarına,adet düzensizliğine ve ateşi düşürmeye faydalıdır.



Çiçeği kaynatılarak suyu içilir.Soğanları ezilerek harici olarak cilde krem gibi sürülür,nergis çiçeği yağı harici olarak ciltte çillere ve sivilcelere sürülür.

Nergis çiçeği azda olsa zehirlenme yapabilir dahili kullanımı sakıncalı olabileceği için uzmanına danışılarak tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder