14 Şubat 2014 Cuma

Nane Ve Nanenin Faydaları

Nane-Folium Menthae Piperitae

Nane ülkemizin her bölgesinde yabani olarak yetiştiği gibi bahçe ve tarlalarda ekimi yapılarakta yetiştirilen 30-60cm.arasında boyu olan basit yapraklı bir bitkidir.Yaprakları koyu yeşil ve tüylü,kenarları dişli ve 2-3 cm. büyüklüğündedir.Haziran ve Temmuz aylarında mor,mavi ve beyaz renklerde açan çiçekleri sonbaharda tohuma dönüşür.Çiçekler yaprakların arasında salkım halinde bulunur.Çok kuvvetli antiseptik özelliği olan Nane sulu ve nemli toprağı sever.


Mide ve bağırsak üşümelerine,zehirli böcek sokmalarına,öksürüğe,sperm sayısını ve kalitesini artırmaya,cinsel gücü artırmaya,kusmaya,böbrek ve idrar yolları iltihaplarına,ateşi düşürmeye,gözü güçlendirmeye,adale ve kas ağrılarına,migren ağrılarına,kanı temizlemeye,karaciğer ve pankreas hastalıklarına,ruhi sıkıntılara,sinirleri sakinleştirmeye,diş ağrılarına,baş dönmesine,basura,gribe,anjine ve sütü olupta sütü akmayan emzikli annelere faydalıdır.

Taze yaprakları salatalarda ve yemeklerde yenir,kaynatılıp suyu içilir,lapası harici olarak sürülür,yağı ağrılı bölgelere sürülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder