10 Şubat 2014 Pazartesi

Muşmula Ve Muşmulanın Faydaları

Muşmula-Mespulus Gremanica



Muşmula halk arasında Gelin Boğan,İzgil,Beş Bıyık ve Döngel isimleriylede bilinen ve ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerekte yetiştirilir.2-3 Metre boylarında çalı görünümlü bir ağaç olan Muşmula ağacı sık yapraklı,çalı görünümlü,yaprakları krem renginde ve dikenli kenarları sivridir.Meyvesi yaprağı ile bitişik ve üzüm gibi salkım halinde,yuvarlak ve çekirdeklidir.Muşmula meyvesi olgunlaştıkça rengi kahverengi ve bordo renge dönüşür.Buruk bir tada sahiptir.



Muşmulanın yaprakları böbrek ve idrar yolları iltihap ve kumuna,meyvesi ise sindirim sistemine,bağırsak tembelliğine,sinirleri güçlendirmeye,göğsü yumuşatmaya,uykusuzluğa,kan dolaşımını düzene koymaya,vücuda dinçlik vermeye,idrar darlığına,astım ve bronşite faydalıdır.

Meyvesi ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir,meyvesi taz iken yenir,meyvesinin kompostosu ve reçeli yapılarak yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder