Hindiba-Folium Cichorii Endiviae
Halk arasında göynek,frenk salatası,endiv,karahindiba ve acı marul olarakta bilinen hindiba bitkisi ülkemizin her bölgesinde sulak yerler ve boş arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Yaz başlarında mavi renkte çiçek açan yapraksız ve dallı bir bitkidir.50-100 cm arasında büyüklüğü olan yıllık bir bitkidir.
Karaciğer için en şifalı bitkilerdendir.Kan yapmaya,böbrek ve idrar yolu hastalıklarına,iştah açmaya,cinsel gücü artırmaya,mide gazı ve sancılarına,bağırsak tembelliğine,vücuttan toksin maddeleri atmaya,cilt güzelliğine ve sivilcelere iyi gelir.
Taze yaprakları salata olarak yenir,pişirilerek yemeği yapılır,kaynatılarak suyu içilir,kökleri kurutulup toz haline getirilip kahve gibi pişirilerek yenir.Suyu ile cilt silinir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder