24 Kasım 2013 Pazar

Keçi Boynuzu ve Faydaları

Keçi Boynuzu-Fructus Ceratoniae

Harnup,Kalus ve Meluk isimleriylede bilinen keçi boynuzu Ülkemizde Akdeniz ve Güney Anadolu ormanlarında yetişir.Ağacının boyu yaklaşık olarak 8-10 metre  civarındadır.Yaprakları geniş damarlı ve oval biçimde deri gibi serttir.Salkım halinde leylak gibi fakat çiçeklerinin rengi yeşildir.Sonbaharda olgunlaşan meyveleri boynuz biçiminde ve koyu kahverngi renktedir.Parlak görünümlü bu meyveler çekirdekli kenarları odunsu ballı ve tatlıdır.





Keçi boynuzu şifa yönünden oldukça zengin bir meyve olup,Vücuda dinçlik vermeye,cinsel gücü artırmaya,astım,bronşit ve nefes darlığına,balgam çıkartmay,öksürüğe,susuzluğu gidermeye,ishali kesmeye,şeker ve tansiyon hastalığına,kemikleri güçlendirmeye,kansızlığa,sindirim sistemini düzene koymaya,siğilleri yok etmeye,çıbanlara ve kas dokusunu güçlendirmeye faydalıdır.




Meyvesi taze taze yenir,kurutup öğütülerek bal yada pekmeze karıştırılıp yenir,yada kahve gibi içilir.Pekmezi yapılarak tüketilir.Çekirdekleri toz haline getirilip siğil,çıban ve yaralarda kullanılır.Yaprakları ve dalları kaynatılarak suyu içilir.Meyvesi kaynatılarak suyu içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder