3 Kasım 2013 Pazar

Ispanak ve Ispanağın Faydaları

Ispanak-Folium Spinaciae Oleraceae

Ülkemizde her bölgede tarla ve bahçelerde yetiştirilen ıspanak aslen bir kış sebzesidir fakat günümüzde yaz kış seralardada yetişitirilmektedir.Fakat doğası icabı kışlık sebze olduğundan dolayı kışın tüketilen organik ıspanak şüphesiz daha faydalıdır.

İdrar söktürmeye,bağırsakları çalıştırmaya,kansızlığa,kap ve damar hastalıklarına,çıban ve urlara,diş etlerini kuvvetlendirmeye,kalp kaslarını güçlendirmeye,ruhsal sıkıntılara,basura,sarılığa,rahim iltihap ve akıntılarına faydalıdır.




Tohumu öğütülüp bal yada pekmeze karıştırılarak yenilir.Sebzesinin yemeği yapılır.Kaynatılarak suyu içilir,lapası harici ur ve çıbanlara sürülür.Aslen çiğ olarak salatalarda tüketilmesi daha faydalıdır,özellikle sap kısımlarında şifası daha fazladır.Pişirme esnasında tencerenin ağzı kapalı tutulup buharının uçmamasına dikkat etlmek gerekir çünkü ıspanağın şifası buhar yoluyla uçar.
Ispanak çok iyi bir şekilde yıkandıktan sonra tüketilmelidir yıkama suyuna sirke katmanız daha uygun olacaktır.Karaciğer hastaları ve böbrek hastaları fazla tüketmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder