4 Nisan 2014 Cuma

Portakal Ve Portakalın Faydaları

Portakal-Cytrus Aurantium Risso 
Portakal ülkemizde Ege,Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerimizde bahçelerde yetiştirilir,ağaç boyu yaklaşık olarak 2-6 metre arasında olup kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır.Yaprakları sert ve koyu yeşil renkte oval biçimli ve uçları sivridir.Bahar aylarında beyaz ve çok hoş kokulu çiçek açar.Meyveleri sonbaharda olgunlaşır,önceleri yeşil olan bu meyveler olgunlaştıkça turuncu rengi alır.Meyveler yuvarlak içi sulu ve lifli olup bir kaç çeşidi vardır.




Portakal meyvesi C vitamini bakımından oldukça zengindir.
Soğuk algınlıklarına,ateşi düşürmeye,ferahlık vermeye,adale,kas ve romatizmal ağrılara,sivilcelere,kanı sulandırmaya,damar sertliğine,zehirli böcek sokmalarına,hazmı kolaylaştırmaya,safrayı artırmaya,diş ve diş eti kanamalarına,ishali kesmeye,felce,akciğer ve karaciğeri beslemeye faydalıdır.

Meyvesi taze taze yenir,sıkılıp suyu içilir.Yaprakları kaynatılıp suyu içilir,suyu ile cilt yıkanır lapası harici ağrılara sarılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder