7 Nisan 2014 Pazartesi

Reyhan (Fesleğen) Ve Faydaları

Reyhan-Herba Basilici

Halk arasında Fesleğen olarakta bilinen Reyhan ballıbaba familyasından olup Ülkemizde Akdeniz,Ege ve Güney Anadolu bölgelerimizde kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek tarla ve bahçelerde de yetiştirilmektedir.Sulak arazileri seven reyhan mor ve yeşil renkte olur,genelde mor olanına reyhan yeşil olanına ise fesleğen denir.Kendine has hoş bir kokusu ve tadı vardır.




Karın ağrısına,damar açmaya,kalbi güçlendirmeye,uykusuzluğa,snirleri yatıştırmaya,ağız kokusuna,balgam söktürmeye,idrar yolları iltihalparına,harici yaralara,mide bağırsak şişkinlikleri ve sindirim sistemini düzene koymaya faydalıdır.
 Fesleğenin olduğu yere sivri sinek ve haşerat yaklaşmaz en doğal sivri sinek kovucudur.Pencerenizin önünde bir saksıda fesleğen yetiştirmenizde fayda vardır :)
Taze olarak salatalarda yenir,kaynatılıp suyu içilir,lapası harici yaralara krem gibi sürülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder